/VIDEO/ Nu au bani pentru impozitul dublat. Mai mulți oameni au protestat față de majorare la Primăria Chișinău

03 июня 2021, час 20:59

Un grup de locuitori ai Capitalei, care recent au găsit în cutia poștală avizul de plată a impozitului pe imobil cu suma dublată, au venit, azi, în fața Primăriei, pentru a-și manifesta indignarea. Oamenii au protestat față de această majorare și au cerut ca suma impozitului să revină la cea de anul trecut. Ei sunt supărați și pe faptul că, pe lângă suma dublată a impozitului, s-a modificat și termenul-limită de achitare a facturii, acesta fiind de până pe 30 iunie, așa că mulți dintre ei spun că nici nu au acești bani. Protestatarilor li s-a alăturat și consilierii PAS, care declară că au propus metode alternative de a suplini bugetul municipal. Reprezentanții Primăriei susțin, însă, că majorarea era demult necesară.

Dacă în 2020, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare, în Chișinău, era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței, atunci recent, orășenii au fost impuși să plătească mai mult, impozitul fiind majorat până la 0,185%, ceea ce constituie cu un sfert mai mult decât anul trecut.

Manifestanții au venit cu pancarte, pe care erau inscripționate mesaje acuzatoare la adresa primarului general, Ion Ceban, și a consilierilor socialiști din CMC, pe care îi acuză de dublarea sumei impozitului imobiliar. Oamenii se plâng de faptul că, în această perioadă pandemică, când mulți au rămas șomeri, nu dispun de bani, pentru a achita așa sume de bani.

Alături de oamenii nemulțumiți au fost și consilierii PAS. Aceștia spun că, atunci când se vota decizia în CMC, ei au propus metode alternative de a suplini bugetul municipal.

De cealaltă parte, consilierul primarului susține că aceste declarații și proteste sunt pur electorale.

Acesta a mai explicat că, din 2004, valoarea impozitului pe imobil nu a mai fost revizuit, în timp ce prețurile de pe piața bunurilor imobiliare s-au modificat considerabil. Totodată, conform Regulamentului, impozitul poate fi majorat până la 0,4%, iar Primăria a decis să o facă treptat, în baza concluziei unor experți străini, care anul trecut au reviziuit politica fiscală a municipiului. Majorarea ar avea drept scop, susținerea bugetului municipal, mai spune consilierul primarului, deoarece încasările din impozitul pe bunurile imobiliare merg direct în bugetul capitalei.

În context, consilierul primarului a concretizat că, datorită impozitului majorat, anul acesta, municipalitatea va încasa 175 de milioane de lei, comparativ cu 90 de milioane încasate anul trecut. Majorarea impozitului vine după ce, la finele lunii decembrie 2020, Consiliul municipal Chișinău a majorat cota pentru bunurile imobiliare, lucru prevăzut în proiectul privind bugetul local pentru 2021. Documentul a fost votat în grabă de către membrii PSRM, ȘOR, PD, dar și cei ai Partidului Unității Naționale. Totodată, autoritățile au anulat reducerea de 15% în cazul achitării impozitului până pe 30 iunie. Ulterior, decizia a fost aprobată și de Parlament. Pensionarii, persoanele cu dizabilități, precum și participanții la război sunt scutiți de acest impozit.

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
"Наша задача – максимально помочь людям". Зеленский посетил пострадавший от затопления Херсон
"Наша задача – максимально помочь людям". Зеленский посетил пострадавший от затопления Херсон
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram