diaspora

/VIDEO/ Prin Europa, pe două roți. Un tânăr moldovean a parcurs 4200 km din Moldova până în Portugalia, pe bicicletă 

05 августа 2021, час 07:10
Делиться:

Din Moldova până în Portugalia, spre punctul extrem al Europei, în 48 de zile. Acest drum, de 4200 de km, un tânăr de la noi l-a parcurs doar pe o bicicletă. Sună frumos, însă, în realitate, Ghenadie recunoaște că a avut de înfruntat mai multe dificultăți. De exemplu, în unele zile, repara roțile de la bicicletă de câte cinci ori, pentru a putea ajunge la destinație. Într-o altă zi, s-a pierdut în mijlocul unei păduri din Franța, spre seară, când deja se lăsa întunericul. Ce știe la sigur este că greutățile l-au făcut mai sigur în forțele proprii și mai pregătit pentru călătorii provocatoare. Asta deși, în viata de zi cu zi, este un simplu inginer, care, ca mulți alți moldoveni, a plecat să locuiască în străinătate în căutarea unui trai mai bun.

Încă de la începutul pandemiei, Ghenadie, un tânăr electrician care sa mutat cu traiul la Londra, se gândea să viziteze toate punctele extreme ale Republicii Moldova. Astfel, a fost la nord și în vest, însă rapid și-a dat seama că vrea să încerce ceva mai interesant. Zis și făcut. În scurt timp, acesta a început pregătirile pentru marea sa călătorie până în țara europeană cea mai îndepărtată – Portugalia. A avut nevoie doar de o bicicletă și patru genți mici cu haine, un cort, mâncare și tehnică, în total 60 de kg, pe care le-a purtat cu el prin 10 țări.  

Tânărul recunoaște că, inițial, îi era frică de aventură, întrucât regula de bază care și-a pus-o a fost să folosească doar bicicleta în calitate de transport. Iar pentru că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, odată a fost nevoit să meargă 100 de km cu trenul. 

O altă regulă ținea de dormitul doar în cort, însă 8 zile din 48, Ghenadie și-a permis luxul să închirieze o cameră. Atunci, spune că pentru prima dată în viață a înțeles cât de mult înseamnă un acoperiș deasupra capului și un prânz cald.

Cea mai mare provocare îl aștepta, însă, în Franța, acolo unde, timp de o zi, a ridicat pe două roți un munte de aproape 2000 de metri. Iar după asta îl aștepta o nouă încercare – harta îi arăta că trebuia să meargă pe un drum inexistent. Astfel, obosit și disperat, s-a pomenit pierdut în mijlocul unei păduri. 

Această situație prin care a trecut i-a fost o adevărată lecție de viață. Nu s-a lăsat bătut și, într-un final, a ajuns într-un sat franțuzesc, unde a primit ajutor. Tânărul povestește că ori de câte ori se pomenea în situații dificile, de fiecare dată găsea oameni binevoitori în cale. 

Iar cireașa de pe tort a fost destinația în care a ajuns, punctul Cabo da Roca, extrimitatea vestică a continentului euroasiatic, care până la descoperirea Americii, se considera a fi capătul lumii, un loc simbolic și pentru Ghenadie.

Deși abia a revenit din marea aventură, Ghenadie deja o planifică pe următoarea, însă deocamdată ține în secret destinația.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram