sport

Fotbalul moldovenesc a obținut cel mai bun coeficient din istoria participărilor în cupele europene

10 декабря 2021, час 17:25
Делиться:

Fotbalul moldovenesc continuă să aibă cel mai bun sezon din istoria participării în cupele europene. Datorită parcursului de excepție al echipei Sheriff Tiraspol în Liga Campionilor și calificării în primăvara europeană, Republica Moldova a stabilit noi recorduri în clasamentul întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor noastre în competițiile continentale, transmite FMF.

Moldova a ajuns la coeficientul „10.750”, ceea ce reprezintă o medie a punctelor împărțite la numărul de cluburi cluburi participante din partea țării noastre în ultimii cinci ani. În dependență de acest rezultat se stabilește și numărul de echipe participante în următoarea ediție a cupelor europene.

Acest indice a permis R. Moldova să urce până pe locul 33 în topul european, în creștere cu 12 poziții față de sezonul precedent.

De asemenea, fotbalul moldovenesc a stabilit un record și la numărul de puncte acumulate pe parcursul unui sezon. În această stagiune a cupelor europene, țara noastră a atins cota de „4.750” puncte, fiind pe locul 20 printre cele 55 de asociații.

În clasamentul cluburilor pentru sezonul 2021/22, Sheriff ocupă poziția 36 la egalitate de puncte (9.000) cu așa formații c, Atalanta (Italia), Sevilla (Spania), AS Roma (Italia), Barcelona (Spania) sau RB Leipzig (Germania).

Este cel mai bun rezultat din istoria formației tiraspolene, după sezonul 2017/2018, când evoluția în grupele Ligii Europa le-a adus 7.000 puncte.

Milsami se află pe locul 152, Petrocub – pe 159 (ambele cu 1.500 puncte), iar Sf.Gheorghe – pe 228 (1.000 puncte) din numărul total de 237 de echipe.

În prezent, Sheriff are un coeficient general de „22.500” (la fel cel mai bun rezultat printre echipele din Moldova), ocupând locul 68 printre 433 de cluburi europene. Acest lucru îi va permite să fie cap de serie la tragerea la sorți în fazele preliminare în ediția viitoare a cupelor europene.

Cluburile moldovenești au acumulat în total 19 puncte în acest sezon de cupele europene, 16 dintre care sunt obținute de campioana Sheriff, iar celelalte trei sunt împărțite de Milsami Orhei și Petrocub Hîncești, care au trecut câte un tur preliminar în UEFA Conference League.

Echipele din Republica Moldova participă în cupele europene din anul 1993, la scurt timp după afilierea Federației Moldovenești de Fotbal la UEFA. Prima formație care a reprezentat țara noastră într-o competiție oficială a fost Zimbru Chișinău, în sezonul 1993/1994.

Автор
Marius Goraș
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram