/VIDEO/ Pe lângă țările UE, agricultorii moldoveni cochetează și cu state precum Dubai sau Arabia Saudită. Primele containere cu mere au fost deja livrate

11 декабря 2021, час 21:13

Federația Rusă a fost și anul acesta țara în care producătorii moldoveni au exportat cele mai multe mere. Datele arată că au fost exportate aproape 190 de mii de tone, în valoare totală de 80 de mii de dolari. Dar, pentru că și piața rusească ar putea, în anul ce vine, să fie suprasaturată, producătorii de la noi testează opțiuni noi de desfacere a fructelor.

Pe lângă țările Uniunii Europene, moldovenii cochetează și cu piețele din golf, printre care Dubai sau Arabia Saudită. Recent, o companie de la noi a reușit să livreze mai multe containere de mere. Drumul a durat trei săptămâni. Acesta și-a împărtășit experiența la o conferință tematică, organizată suportul USAID. Cele 17 tone de mere, de soiul Gala, au pornit la drum la sfârșitul lunii octombrie. Și dacă până la Odesa, containerele au fost transportate pe cale terestră, de acolo și până în Dubai, calea a fost doar pe apă. În aproape o lună, au ajuns la destinație, la fel de proaspete și suculente precum erau la plecare. Livrarea, care a fost o premieră pentru producătorii locali de mere, i-a încurajat să mai exporte încă un lot.

„Există o cerere destul de stabilă pentru încă 2-3 luni de zile, unde noi putem să exportăm mere de calitate, soiuri, Gala, de exemplu. Este o cerere, dar trebuie să avem și un produs de calitate și un produs conform acestor cerințe.”

Pe lângă Emirate, grupul de producători tatonează și posibilitatea de a livra mere moldovenești pe piața din Egipt.

„Este un număr impunător al populației, dar si de turiști anul împrejur. Piața Egiptului ar fi un potențial destul de interesant pentru produsele moldovenești și, vorbim deschis, vom concura cu produsele europene.”

În aceste negocieri s-a implicat și ministerul Agriculturii, a declarat ministrul Viorel Gherciu, în cadrul Conferinței Businessul Fructelor, organizată de Asociația Moldova Fruct cu suportul USAID. Pe de altă parte, să cucerești o piață nouă nu este deloc ușor, spune Oleg Alexandrov, un alt producător de mere, care este în acest domeniu de 15 ani.

„Din experienta mea, nu este usor să lucrezi pe o piață nouă și nu este ușor să te menții pe piața unde se exportează.”

Potrivit datelor colectate de Moldova Fruct, anul acesta în Qatar și în Emiratele Arabe Unite au fost exportate în jur de 75 de tone, în valoare de 65 de mii de dolari. Potrivit directorului asociației, pe aceste piețe se poate de exportat liber, doar că este nevoie de mai multă cooperare între producători.

„În aceste țări putem exporta liber. Este necesar ca producătorii sa coopereze.”

O altă piață atractivă pentru exportul de mere moldovenești este și India, dar, deocamdată, această piață este în perioada de testare.

„India ne-a oferit posibilitatea ca a intra si exporta liber. Ca sa trecem perioada de testare, trebuie să livram cel putin 8 containere cu mere. Autoritățile fitosanitare indiene vor analiza mai minutios prezenta obiectelor de carantina fitosanitară, ca să parcurgem această perioada si sa putem exporta fara obstacole.”

Anul acesta, principala piața de desfacere pentru producătorii moldoveni de mere a rămas Federația Rusă. Datele prezentate de Moldova Fruct arată că au fost exportate 187 de mii de tone, cu un preț de jumătate de dolar kilogramul. Urmează în top Kazakhstan, țară unde au fost livrate peste 3,7 mii de tone și Uzbekistan peste o mie de tone de mere. În acesta an, recolta de mere a constituit în jur de 650 mii tone.

 

Попеску: "Молдова заслуживает начать переговоры о вступлении в ЕС"
Попеску: "Молдова заслуживает начать переговоры о вступлении в ЕС"
Треть занятого населения Молдовы работает в государственном секторе
Треть занятого населения Молдовы работает в государственном секторе
 В России предложили ставить граждан на воинский учет без личной явки в военкомат
В России предложили ставить граждан на воинский учет без личной явки в военкомат
Акции в поддержку Навального: в России задержали более 30 человек
Акции в поддержку Навального: в России задержали более 30 человек
Предприниматели, перерабатывающие упаковку, будут освобождены от налога на неё
Предприниматели, перерабатывающие упаковку, будут освобождены от налога на неё

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Кишиневе на 15-летнего мальчика упали футбольные ворота. Подросток погиб
В Кишиневе на 15-летнего мальчика упали футбольные ворота. Подросток погиб
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram