economic

Ultima Oră! Începând cu 1 ianuarie 2022, cetățenii vor achita pentru un metru cub de gaz 11 lei

24 декабря 2021, час 10:40
Делиться:

Gazul natural pentru consumatorii finali s-a ieftinit cu opt bani pentru un metru cub. Astfel, începând cu 1 ianuarie, 2022  pentru un metru cub de gaze, cetățenii vor achita un tarif de 11 lei, cu TVA inclus.

ANRE a aprobat și prețul final de 10,19 lei fără TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, preț care urmează a fi inclus în facturi începând cu luna ianuarie a noului an.

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

-prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 7.771 lei/1000 m3;

-prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 8.059 lei/1000 m3;

-prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune înaltă – 8.268 lei/1000 m3;

-prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie – 8.586 lei/1000 m3;

-prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă – 10.196 lei/1000 m3.

Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE, și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

Amintim că pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful provizoriu de 10,26 de lei  pentru gazul natural. Asta după ce a fost acceptată solicitarea Moldovagaz de a fi mărit prețul pentru consumatorii finali. Prețul de furnizarea a gazelor naturale era până acum de 4,2 lei pentru un metru cub.

Menționăm că după ultima rundă de negocieri de la Sankt Petersburg privind livrarea gazului rusesc în Republica Moldova, țara noastră a încheiat pe 29 octombrie un acord cu Rusia. Potrivit înțelegerii, contractul cu Gazprom urmează să fie prelungit pe cinci ani. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că prețul pentru gazul rusesc pentru luna noiembrie va fi de aproximativ 450 de dolari per mia de metri cub.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram