social

/VIDEO/ Blocurile de locuit nu mai sunt conectate centralizat la agentul termic. Termoelectrica pornește căldura doar la solicitarea administratorilor

26 октября 2021, час 18:23
Делиться:

Blocurile de locuit nu mai sunt conectate centralizat la agentul termic, așa cum s-a procedat până în acest an. Cel puțin, asta ne-a explicat, astăzi, responsabilul de la Direcția Generală Locativ-Comunală din cadrul Primăriei. Din motiv că Termoelectrica nu mai este în gestiunea municipalității, clădirile locuite se conectează doar la solicitarea administratorilor. Am discutat cu mai mulți chișinăueni, care ne-au spus că nu știau despre acest lucru, dar și că întreprinderile în gestiunea cărora este blocul nu prea țin cont de interesele oamenilor.

Întreprinderea Termoelectrica, unicul furnizor de căldură din capitală, din 2016, nu mai este în gestiunea Primăriei Chișinău. Din acest motiv, încă de atunci, blocurile de locuit din oraș nu mai sunt conectate centralizat la sistemul de încălzire. Cel puțin, asta susține responsabilul de la Direcția Generală Locativ-Comunala, Vasile Efros, care mai spune că racordarea se face doar la solicitarea administrației blocului și a locatarilor.

„Asociațiile de locatari sau blocurile cu alte tipuri de administrare, în baza dispoziției pot conecta, doar înn contextul în care și locatarii solicită acest lucru. ”

Asta deși, anul trecut, conectarea la agentul termic s-a făcut, totuși, în mod centralizat, pe data de 30 octombrie. Cât despre dispoziția semnată, săptămâna trecută, de primar, Efros ne-a explicat că aceasta se referea doar la școli, grădinițe și spitale. Am discutat și cu oamenii, pentru a afla, de ce nu au solicitat până acum conectarea la agentul termic, la care ei ne-au spus că nu cunoșteau că pot cere ca blocul lor să fie încălzit mai devreme și așteptau să fie conectați odată cu tot orașul.

„Administratorul blocului demult nu mai merge pe la oameni cu întrebări.”

Unii orășeni, deși știau că trebuie depusă o solicitare la Termoelectrica, așteptau ca acest lucru să-l facă administratorii sau întreprinderile în gestiunea cărora se află blocul. Dar, potrivit lor, funcționarii de aici nu se prea interesează de problemele oamenilor.

„El, deocamdată, nu a mers să depună cererea. Ne-au promis pe de data de 22 octombrie să conecteze căldura, am văzut anunțul.”

„- Noi suntem în gestiunea unui ÎMGFL, ei nu au venit să ne întrebe.

– Dumneavoastră vreți să fie pornită căldura?

– Da, fiindcă este frig. Eu mă îmbrac în haine mai groase, dar oricum nu e confortabil.”

„Cum ne descurcăm? Iată suntem bolnavi.”

Potrivit Regulamentului, cel puțin 51 la sută dintre locatarii unui bloc trebuie vrea conectarea la încălzire, atunci când se scrie cererea. De exemplu, în acest an, la solicitare către câteva blocuri a fost livrată căldură încă în luna septembrie. Există și o altă fațetă a lucrurilor. Am sunat la una din Întreprinderile Municipale de Gestionare a Fondului Locativ, pentru a afla când caloriferele din blocurile gestionate de aceasta vor fi calde. Doamna ingineră ne-a răspuns, însă, că există o problema la nivel de aprovizionare cu gaze naturale.

„- Nu depinde de noi. Noi tot am prezentat la Termoelectrica, dar din motiv că nu se conectează cazangeria de la Telecentru, nu ne poate conecta. Din cauza că ea este pe gaze. Ceilalți care se alimentează acum în oraș sunt cu păcură. Noi tot trăim la Telecentru și tot înghețăm.”

Am discutat și cu serviciul de presa de la Termoelectrica. Potrivit responsabililor de aici, în momentul de față este pornit încă un bloc energetic, ceea ce va permite, până la sfârșitul acestei săptămâni, conectarea a încă 500 de consumatori la căldură, inclusiv pe cei din zona Telecentru. Din cauza situației de criză, Termoelectrica a trecut, începând cu data de 15 octombrie, pe păcură. Stocul disponibil de 800 de mii de metri cubi a fost epuiat, însă, timp de trei zile. Ulterior, Guvernul a aprobat eliberarea a încă 16,5 mii de tone de păcură din rezerva de stat. Ieri, într-un comunicat Termoelectrica a anunțat că 1040 de obiecte racordate la sistemul centralizat de termoficare beneficiază de încălzire.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram