politic

Moscova „salută” inițiativa lui Krasnoselski și îndeamnă guvernarea de la Chișinău să reia negocierile în formatul „5+2”

26 декабря 2021, час 17:41
Делиться:

Moscova îndeamnă autoritățile de la Chișinăul să reia negocierile în formatul „5+2” care include Republica Moldova și Transnistria ca părți, OSCE, Federația Rusă și Ucraina ca mediatori, precum și UE și SUA ca observatori, după ce liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține că i-a trimis o scrisoare Maiei Sandu în care îi propune să reia negocierile.

Prin urmare, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, îndeamnă conducerea Republicii Moldova să manifeste „o abordare constructivă și să răspundă pozitiv inițiativei Transnistriei” pentru a fi reluate negocierile în formatul „5+2”.

„Moscova salută disponibilitatea Tiraspolului de a începe discuțiile asupra modalităților de a apropia malurile Nistrului și de a relua negocierile în format „5 + 2”. Suntem convinși că această inițiativă poate da un impuls procesului de reglementare transnistreană și să depășească stagnarea prelungită a acestuia. La rândul său, Federația Rusă, în calitate de mediator și garant în procesul de reglementare transnistreană, este pregătită să asiste la aceasta, a declarat aceasta pentru presa din regiune”, potrivit comunicatului emis de Minister.

Amintim că, Vadim Krasnoselski a câștigat așa-zisele alegeri din stânga Nistrului cu un scor de aproape 80%. Acesta a fost votat de 113.620 de alegători, iar contracandidatul său, Serghei Pînzar a obținut 11,8%, adică 16.914 de cetățeni i-au oferit votul. Scrutinul electoral nu a fost recunoscut de autoritățile de la Chișinău, dar nici de comunitatea internațională.

Anterior, Guvernul de la Chișinău a venit cu un comunicat de presă în care a menționat că așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană „se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova”.

 

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram