social

/AUDIO/ Declarațiile lui Platon, după ce a fost citat pentru audieri la PA. „Îi aștept cu dosarele în Marea Britanie, să ne amuzăm împreună”

29 октября 2021, час 13:03
Делиться:

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon nu se va prezenta săptămâna viitoare la Procuratura Anticorupție, acolo unde este așteptat pentru a se înainta învinuirea pentru preluarea acțiunilor unei bănci comerciale de la noi, prin atac raider. Dimpotrivă, Platon, care a fugit din țară în luna iulie, și care a fost surprins pe străzile unui cartier de lux din Londra, le cere procurorilor să vină în Marea Britanie, pentru ca să se pronunța instanțele britanice. 

Declarațiile au fost făcute de Veaceslav Platon pentru jurnalistul TV8, Cătălin Goria, într-o intervenție prin telefon.

„Este un dosar mai vechi din anul 2017, mi-au înaintat această învinuire când eram încă în detenție. Conducerea actuală a Procuraturii nu au găsit ceva mai deștept, dar, în principiu, nici nu pot să găsească decât să ridice dosarele de pe vremea lui Plahotniuc, care iniția zeci de dosare la comandă. Eu deja m-am încurcat în învinuirile care mi se aduc. Să vorbesc serios despre aceste dosare nu are sens. Eu sper că procurorii vor lua aceste dosare, vor veni aici în Marea Britanie, în instanța engleză și o să amuze judecătorii de pe loc cu reușitele lor. -Dumnevoastră susțineți că nu vă veți prezenta la procuratură și vreți ca procurorii să vină în Marea Britanie? -Da, să vină aici cu dosarele și o să fie evaluată activitatea procurorilor din Moldova…Îi aștep cu dosarele în Marea Britanie, să ne amuzăm împreună”, a spus Controversastul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Platon este învinuit că în perioada anilor 2011 – 2015 ar fi intrat în posesia a 43,11 % din acțiunile băncii comerciale „Moldova – Agroindbank”, prin atac raider. Acesta este săptămâna viitoare, în 2 noiembrie, la Procuratura Anticorupție, pentru a-i fi înaintată acuzarea.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, „în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc” au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis de a obține un pachet de 28051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 milioane lei”.

Procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.

„În perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC ,,Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezid

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. Ulterior, Procuratura a inițiat procedura de reviziuire a sentinței aplicate lui Platon, iar mai târziu a renunțat la toate învinuirile aduse acestuia. Controversatul om de afaceri a părăsit Republica Moldova pe data de 18 iulie, iar un grup de moldoveni l-au filmat plimbându-se pe străzile unui cartier de lux din Londra.
Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram