comerciale

Educația după gratii. Film documentar | Fundația Regina Pacis, 2021

29 декабря 2021, час 11:23
Делиться:

Un gest necugetat, o faptă negândită, o clipă nechibzuită poate dărâma o viață, o viață care nici n-a început bine, o viață fragedă, o viață de copil... Vorbim despre copiii prinși între ziduri reci și garduri ghimpate, despre copiii care și-au lăsat – copilăria – la poarta penitenciarului... Lacrimi amare, inimi rănite și gânduri negre ascund acele celule...  Regrete târzii și-atâta durere emană acei pereți... Vise stinse și aripi frânte zac îndurerate și nealinate...

Dar, „A greși e omenește” zice proverbul, important este să înveți din acea greșeală... De această părere este și Fundația Regina Pacis, care, începând cu anul 2000, tot continuă să-i facă fericiți pe cei mai triști ca noi. De data aceasta, a fost alături de copiii deținuți în Penitenciarul pentru minori, de la Goian. În cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, Fundația Regina Pacis, beneficiind și de susținerea financiară a Asociaței Renovabis din Germania, a produs filmul documentar „Educația după gratii”.

Scopul documentarului este foarte clar – de a descoperi talente, de a readuce speranța, de a da culoare zilei de mâine... Orice copil are dreptul la educație – spune Constituția, iar copiii din penitenciare nu fac excepție – o spune Fundația Regina Pacis.

„Pentru prima dată, în istoria țării noastre, au fost lansate cursuri la meserii precum: frizeri, bucătari, cizmari, pizzari, operatori IT, tencuitori, electromontori, și altele”,  declară Ilie Zabica, directorul Fundației Regina Pacis. De toate aceste meserii s-au putut bucura minorii de la Goian, care, afirmă directorul, s-au dovedit a fi extrem de curioși și foarte dedicați pe tot parcursul instruirii. Este important de menționat că, certificatele obținute după susținerea examenelor, sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării, iar, pentru a nu fi discriminați ulterior și pentru a mări șansele de angajare a acestor tineri, nicăieri nu este stipulat faptul că lecțiile s-au desfășurat în cadrul penitenciarului.

Deși inițial s-au ciocnit cu reticențe sau chiar refuzuri, inițiatorii proiectului au insistat și au arătat că se poate. Asigurând calitatea cursurilor atât prin profesori calificați, cât și prin clase dotate cu inventar modern și materiale necesare, finalul a fost unul fericit. Învățăceii au susținut examenele cu succes, iar în ochii lor a reapărut lumina demult apusă...

„Astfel de cursuri trebuie să existe în toate penitenciarele din țară. Instituțiile penitenciare trebuie privite ca instituții de reeducare și nicidecum de pedeapsă. Tuturor persoanelor condamnate trebuie să le oferim o a doua șansă, trebuie să le oferim posibilitatea să îmbrățișeze o meserie, astfel încât odată eliberați, să se poată întoarce în albia normalității... –  ...Vom continua eforturile noastre în a replica această experiență la nivel național...”, a conchis Ilie Zabica.

Cum a fost această experiență pentru elevi, dar și pentru profesori, ce spune psihologul și șefa penitenciarului nr. 10 din Goian, dar și multe alte detalii interesante din cadrul proiectului, aflăm în filmul documentar „Educația după gratii”.

(P.) Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

 

Автор
Elena Bularga
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram