social

Procurorul desemnat de CSP a decis să nu fie pornită urmărirea penală în privința lui Stoianoglo la solicitarea Ingăi Grigoriu

29 декабря 2021, час 15:20
Делиться:

​Procurorul desemnat de CSP pentru examinarea sesizării doamnei Inga Grigoriu, a decis de a nu porni urmărirea penală în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Despre asta a anunțat Procuratura Anticorupție.

„Procurorul desemnat de CSP pentru examinarea sesizării doamnei Inga Grigoriu informează că, la 22 decembrie 2021, după efectuarea investigațiilor corespunzătoare, aferent acțiunilor pretinse a fi ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”, a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe acest caz, iar procesul penal inițiat a fost clasat”, potrivit notei emise de instituție. .

Motivele care au stat la baza emiterii soluției de refuz în pornirea urmării penale, în privința lui Alexandr Stoianoglo, sunt determinate de faptul că, probele administrate nu confirmă faptul săvârșirii infracțiunilor privind amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Decizia procurorului de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, poate fi contestată cu plângere procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestui proces penal.

Pe data de 18 decembrie, CSP a desemnat un procuror responsabil pentru a fi investigat modul în care Procuratura a gestionat dosarul celor șapte profesori turci, expulzați ilegal din țară în urmă cu trei ani. Se întâmplă după ce fosta deputată de la Partidul Platforma DA, Inga Grigoriu a depus o sesizare în acest sens la Consiliul Superior al Procurorilor. Procurorul desemnat fiind Andrei Bălan de la Procuratura Anticorupție.

„CSP decide: a-l desemna pe Andrei Bălan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru a examina faptele indicate în sesizarea doamnei Inga Grigoriu. A expedia materialele aferente ”

În opinia ex – deputatei, șeful suspendat al Procuraturii Generale nu și-a pus în aplicare pe deplin atribuțiile în cazul expulzării cetățenilor turci, care predau la liceul Orizont din Capitală. Mai exact, consideră Inga Grigoriu, nu a întreprins acțiunile necesare pentru constatarea întregului cerc de persoane implicate în reținerea și transferul cetățenilor în Turcia.

„Sesizarea depusă de mine în data de 4 noiembrie, are legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională a dosarului celor șapte profesori turci, cu reședință permamentă pe teritorul Republicii Moldova, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin”, a declarat Grigoriu în fața membrilor CSP.

Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a avut un cuvânt de spus despre prestația Procuraturii în ceea ce privește dosarul profesorilor turci.

„Domnul Stoianoglo, în prima zi când s-a întâmplat, a ieșit în conferință și a vorbit cu lacrimi în ochi despre acest caz și a spus că Botnari a fost condamnat, deși nu era, a spus că va face o anchetîă de serviciu, care tot nu a fost făcută”, a  menționat Sergiu Litvinenco.

Cei șapte profesori turci au fost reținuți în dimineața zile de 6 septembrie 2018 de către colaboratorii SIS,  care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Ulterior, fără vreo anchetă sau judecată, au fost expulzați în Turcia, unde au fost condamnați deja la închisoare.

În iunie 2019, R. Moldova a fost condamnată la CEDO pe acest caz. Potrivit deciziei CtEDO, fiecare dintre cetățenii turci urmează să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.

La Chișinău, singurul recunoscut vinovat în acest caz, în august anul trecut, a fost fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei și a fost privat și de dreptul de a ocupa o funcție publică în următorii cinci ani.Despre sentința aplicată lui Vasile Botnari, considerată mult prea blândă de mai multe voci, s-a aflat după aproximativ o lună. Înainte ca decizia instanței să ajungă în presă, procurorul general, Alexandru Stoianoglo a declarat la „Politica” Nataliei Morari că Vasile Botnari a fost condamnat  la închisoare cu suspendare și ar fi achitat deja 125 de mii de euro pierduți de R. Moldova la CEDO.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo spunea atunci că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Totodată, doi foști adjuncți de la SIS ai lui Vasile Botnari, dar și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelingi, au fost scoși de sub urmărire penală.

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram