social

Sute de persoane implicate într-o schemă infracțională privind eliberarea certificatelor false de vaccinare anti COVID-19

29 декабря 2021, час 11:25
Делиться:

Sute de persoane vor fi cercetate penal pentru implicare într-un grup infracțional  privind eliberarea certificatelor false de vaccinare anti COVID-19. Despre aceasta anunță Procuratura Anticorupție.  

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în privința unui grup infracțional specializat în perfectarea și eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva virusului COVID-19, cu indicarea datelor vădit false, în lipsa fizică a persoanelor, inclusiv a celor aflate peste hotarele țării.

„Măsurile speciale de investigații și  acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada iulie 2021 – decembrie 2021, în cadrul cărora au fost documentate acțiunile pretins a fi ilegale ale unor funcționari publici cu statut special/militar ai Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, funcționari publici din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, autorităților administrației publice, reprezentați ai cultelor religioase, agenți economici, cât și persoane fizice”, se menționează în comunicatul instituției.

În urma perchezițiilor, au fost identificate circa 240 de persoane, care direct sau indirect au avut tangență cu circumstanțele enunțate mai sus, în privința acțiunilor cărora urmează să se expună organul de urmărire penală.

„Potrivit probelor acumulate, registratorii - persoanele responsabile de introducerea datelor în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19,  personal, cât și prin intermediari, au pretins și primit de la cetățeni ai Republicii Moldova, cât și de la  cetățeni străini, mijloace financiare ce nu li se cuvin, care variau între 2000 și 5000 de lei per certificat, pentru înregistrarea datelor eronate în Sistemul informațional automatizat și în Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 (RVC–19)”, se arată în comunicat.

Drept urmare a fost reținut un militar cu funcție de conducere din cadrul IGC al MAI care și-a recunoscut vina și colaborează cu organul de urmărire penală, fiind depistate și ridicate liste cu persoane vaccinate, copii ale actelor de identitate, certificate de vaccinare, bani și alte obiecte care au tangență la caz.

La această etapă, au fost audiate în calitate de bănuiți mai multe persoane, inclusiv cu funcții de răspundere, vizate în investigațiile menționate supra, care de asemenea colaborează cu organul de cercetare penală.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram