externe

Joe Biden a făcut anunțul așteptat de Zelenski: SUA trimit rachete HIMARS de 700 de milioane de euro în Ucraina

01 июня 2022, час 21:20
Делиться:

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri, 1 iunie, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, cu rază de acțiune de până la aproape 80 de kilometri. Valoarea ajutorului se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. Rusia a protestat puternic împotriva trimiterii de rachete amerciane în Ucraina, amenințând că acest lucru ar putea însemna escaladarea conflictului, scrie Digi24.

„Astăzi anunț un nou pachet important de asistență de securitate care să furnizeze ajuror critic armatei ucrainene. (...) Acest pachet le va pune la dispoziție noi capacități și armament avansat, inclusiv rachete HIMARS cu muniție de luptă, pentru a-și apăra teritoriul de avansul Rusiei”, a declarat Joe Biden, potrivit unui comunicat transmis de Casa Albă.

„Kremlinul a reușit doar să devasteze comunități, să abrutizeze civili, să compromită agricultura Ucrainei și să amenințe securitatea alimentară globală, prin blocarea porturilor ucrainene. Voința curajoaselor forțe ucrainene de a-și apăra țara este admirabilă, iar Ucraina a arătat că nu va fi niciodată supusă de Rusia”, a declarat la rândul său secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că valoarea ajutorului militar este de 700 de milioane de dolari.

Ce arme trimit SUA în Ucraina

Departamentul american al Apărării a publicat lista armamentelor și echipamentelor care vor ajunge în Ucraina. 

  • Sisteme de rachete HIMARS și muniție
  • 5 radare anti-artilerie
  • 2 radare anti-aeriene
  • 1.000 de rachete Javelin și 50 de unități de coandă a lansării
  • 6.000 de arme anti-blindaj
  • 15.000 de proiectile de artilerie de 155 mm
  • 4 elicoptere Mi-17
  • 15 vehicule tactice
  • Piese de schimb și echipamente

Potrivit unor oficiali din administrația americană citați de CNN, sistemele de rachete HIMARS vor fi echipate cu muniție care poate fi lansată la aproape 80 de kilometri, mai puțin decât distanța maximă care poate fi atinsă, dar mai mult decât ceea ce au ucrainenii în momentul de față.

Rusia amenință cu escaladarea

Rusia a protestat pe mai multe canale împotriva trimiterii de rachete americane în Ucraina: atât purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cât și șeful diplomației și alți oficiali au amenințat că acest ajutor militar ar putea duce la o escaladare a conflictului și chiar la extinderea lui.

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc” după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc”, a subliniat el.

Ucraina depășește orice limită a decendeței, cerând armament Occidentului și, de asemenea, provoacă implicarea Occidentului în conflict, prin furnizarea de lansatoare multiple de rachete (MLRS), a afirmat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Acest risc (de a implica o țară terță în conflictul din Ucraina - n.r.) există, desigur. În primul rând, ceea ce cere regimul de la Kiev atât de categoric - într-o manieră de business, aș spune - de la patronii lor occidentali depășește orice limită a decenței și comunicării diplomatice. În al doilea rând, aceasta este o provocare directă, cu scopul de a atrage Occidentul în conflict”, a declarat Serghei Lavrov miercuri, în timpul unei vizite în Arabia Saudită, citat de agenția TASS.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

04 октября 2022, час 10:52
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram