externe

Erdogan avertizează Suedia și Finlanda că încă poate bloca procesul de aderare la NATO

01 июля 2022, час 09:31
Делиться:

La două zile după ce a acceptat să renunțe la obiecții în privința aderării Suediei și Finlandei la NATO, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a atras atenția asupra faptului că țara sa mai poate încă să blocheze procesul de aderare al celor două state dacă acestea nu îndeplinesc așteptările Ankarei, relatează The Guardian. La finalul summitului NATO de la Madrid, liderul turc a catalogat drept o victorie pentru Ankara acordul în 10 puncte încheiat cu Suedia și Finlanda, Libertatea.ro. 

Erdogan a precizat însă că dacă țările nordice nu își vor respecta promisiunile, Parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul privind aderarea acestora la alianța militară. Asta în condițiile în care aderarea unei țări la NATO trebuie să fie aprobată de toate cele 30 de state membre ale blocului. 

Liderul de la Ankara spune că Suedia a promis că va extrăda 73 de „teroriști” în Turcia și că va reprima activitățile de finanțare și recrutare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat drept grup terorist de SUA și UE, și grupurile asociate. 

Textul acordului dintre cele trei țări nu prevede însă un număr specific de extrădări, notează sursa citată. Se precizează că Finlanda și Suedia vor aborda „cererile de deportare sau extrădare (…) ale suspecților de terorism în mod rapid și complet, ținând cont de informațiile, probele și informațiile furnizate de Turcia, în conformitate cu Convenția europeană privind extrădarea”. 

„Suedia a promis că ne va oferi 73 de oameni cu acest text. Ei pot sau nu, vom urma asta conform textului și vom lua o decizie”, a spus Erdogan. 

Ce spun liderii Finlandei și Suediei 

Guvernul suedez a încercat să atenueze îngrijorările că acordul ar duce la extrădări în Turcia fără un proces echitabil. 

„Știu că există unii oameni care sunt îngrijorați că vom începe să-i vânăm și să-i extrădăm și cred că este important să spunem că respectăm întotdeauna legile și convențiile internaționale suedeze și nu extrădăm niciodată cetățenii suedezi”, a dat asigurări premierul Magdalena Andersson, într-o declarație pentru postul public suedez SVT. 

La rândul său, președintele finlandez, Sauli Niinistö, a subliniat că memoriul nu conține numele persoanelor vizate. 

„În cazul extrădărilor, vom respecta propria noastră legislație și acorduri internaționale. În cele din urmă, extrădarea este o prevedere legală pe care politicienii nu au dreptul să o influențeze”, a spus Niinistö. 

După semnarea acordului, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să adere la alianța militară. Urmează ratificarea protocoalelor de aderare de către cele 30 de țări membre ale alianței, un proces care implică parlamentele naționale și care ar putea dura câteva luni.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 08:56
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram