externe

Război în Ucraina, ziua 129: Familiile civililor uciși la Kremenciuc vor fi despăgubite. În Lisiciansk, luptele continuă

02 июля 2022, час 18:29
Делиться:

Orașul ucrainean Nikolaev, din sudul țării, a fost zguduit sâmbătă dimineață de mai multe explozii puternice, la o zi după ce altă regiune din sud, Odesa, a fost lovită cu rachete rusești. 21 de persoane și-au pierdut viața în urma atacurile asupra regiunii Odesa. Două avioane rusești de atac au lansat bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor, în seara zilei de vineri, după ce rușii au părăsit-o.

UPDATE: Consiliul orașului Kremenciuc a decis să majoreze ajutorul financiar pentru familiile victimelor atacului rusesc cu rachete asupra centrului comercial Amstor la 100.000 de grivne, a anunțat, pe Facebook, primarul orașului Vitali Maletskyi. 

„Dublăm ajutorul acordat familiilor celor uciși în centrul comercial Amstor. Împreună cu deputații consiliului orașului, au decis să majorăm plata de la 50.000 grivne la 100.000 grivne pentru fiecare familie a celor uciși în această tragedie teribilă”, a transmis Vitali Maletskyi.

UPDATE: Armata ucraineană a transmisă sâmbătă că Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, „nu este încercuit”, cum anunțaseră separatiştii pro-ruși mai devreme.

„Luptele fac ravagii în jurul Lisicianskului. Din fericire, oraşul nu este încercuit şi se află în continuare sub controlul armatei ucrainene”, a declarat la televiziunea ucraineană Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, dezminţind o informaţie transmisă anterior de un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk.

UPDATE: Separatiştii susţinuţi de armata rusă au transmis sâmbătă că au încercuit „total” Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile.

„Astăzi, miliţiile populare din Lugansk (armata separatistă - n.r.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiciansk este complet încercuită”, a precizat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marociko, citat de agenţia rusă de presă TASS.

UPDATE: Rusia a afirmat sâmbătă că a distrus două depozite de muniţii în apropierea oraşului Nikolaev, din sudul Ucrainei, precum şi un post de comandă în regiunea cu acelaşi nume, informează EFE, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus, general locotenentul Igor Konaşenkov, a anunţat în buletinul de război zilnic că respectivul post de comandă se afla în Bilozirka, la 44 de kilometri de oraşul Nikolaev. Amplasarea celor două depozite de muniţii pe care ruşii susţin că le-au distrus nu a fost dezvăluită.

UPDATE: Forțele ruse continuă să realizeze „progrese minore” în orașul strategic Lisichansk din estul Ucrainei, cu lovituri aeriene și artilerie continuă, potrivit actualizării transisă de serviciile de informații britanice. Forțele ucrainene continuă probabil să blocheze forțele ruse în periferia de sud-est a orașului ucrainean, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

UPDATE: Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile trupelor ruse care luptă în cadrul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" a Moscovei în Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi EFE.

EFE notează că ministerul rus nu a dezvăluit nici unde, nici când s-a petrecut vizita.

"Şeful Statului Major General al forţelor armate ruse şi prim-viceministru al apărării, generalul de armată Valeri Gherasimov, a trecut în revistă diviziile trupelor ruse implicate în operaţiunea militară specială din Ucraina", a transmis ministerul rus într-un mesaj pe contul său de Telegram.

UPDATE: Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține, într-un interviu acordat publicației The Spectator, că Zelenski ar fi acceptat „în esență” ideile declarației sale, făcute la Davos. Declarațiile au dat naștere unor controverse, după ce Kissinger a dat de înțeles căUcraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

„Scopul declarației de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic. Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declarații ale sale, a acceptat în esență ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger.

UPDATE: Miercuri, 29 iunie, a avut loc cel mai mare schimb de prizonieri de când a început războiul, dar mii de oameni sunt încă în captivitate. Printre cei 144 de ofițeri și soldați ucraineni care ar urma să se întoarcă acasă sunt și 95 de soldați care au apărat uzina Azovstal din Mariupol. Deși s-au bucurat să afle această veste, familiilor lor sunt încă îngrijorate, deoarece nu știu nimic despre soarta luptătorilor și susțin că autoritățile din Kiev ar trebui să facă mai mult pentru a-i aduce mai repede înapoi, scrie Politico.

Karina Mkrtchian, al cărei frate este medic militar, luat prizonier în aprilie după ce rușii au înconjurat Azovstal, spune că autoritățile le cer rudelor să nu facă publice informații despre prizonieri, "pentru a nu le face rău".

UPDATE: Potrivit unui oficial al Departamentului de Apărare al SUA, Ucraina a folosit cu succes mai multe lansatoare de rachete HIMARS pentru a ataca posturile de comandă ruse. Cel puțin patru HIMARS au fost deja livrate în Ucraina de SUA, iar încă patru au fost promise. HIMARS – sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate – poate lovi ținte rusești la o distanță de până la 80 km

UPDATE: Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru războiul său împotriva Ucrainei timp de cel puțin un an înainte și a prezis că este probabil că Putin va putea menține o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

UPDATE: Oficialii americani spun că un trio de tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruși în ultimele două săptămâni sugerează o mișcare de rezistență în plină dezvoltare împotriva autorităților care controlează părți din sudul Ucrainei, relatează CNN.

UPDATE: Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev, sâmbătă dimineață, a anunțat primarul Oleksandr Senkevici. Sirenele de raid aerian au răsunat în regiunea Nikolaev, care se învecinează cu portul de export vital Odesa, înainte de explozii. „Sunt explozii puternice în oraș! Stați în adăposturi!”, a cerut Oleksandr Senkevici, într-un mesaj pe Telegram.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 09:35
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram