economic

Scumpire esențială a carburanților la început de an! Prețurile maxime de referință, afișate de ANRE și explicațiile instituției

Cresc prețurile la combustibil
03 января 2022, час 13:11
Делиться:

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat pentru marți, 4 ianuarie, scumpiri esențiale la carburanți. Benzina cu cifra octanică 95 va costa cu 60 de bani mai mult, adică 21 de lei și 30 de bani, iar motorina se scumpește cu 31 de bani și va costa 17 lei și 73 de bani. 

ANRE a venit și cu o serie de precizări legate de noile prețuri de referință. Potrivit celor de la agenție, creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.

„În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) menționează că prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 01 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină”, se menționează într-un comunicat de presă al ANRE.

ANRE mai subliniază că, majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. 

În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram