externe

Austria: Ucraina și Moldova să primească acces rapid la părți ale pieței comune UE în tranziţia spre state membre

03 мая 2022, час 21:35
Делиться:

Ministrul de Externe al Austriei spune că războiul din Ucraina ar trebui să ducă la o regândire a procesului de aderare la Uniunea Europeană și că Ucraina și Republica Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la părți ale pieței comune și la procesul de decizie” în procesul de tranziție către statutul de membru deplin, scrie Digi24.

Schallenberg spune că UE nu ar trebui „să se piardă” în cifre, legi şi detalii când vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă.

„Extinderea nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”, a spus șeful diplomației austriece, într-un interviu acordat FT.

Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Republica Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina când vine vorba de aspiraţiile de aderare - „Trebuie să le ancorăm în Europa şi în Occident”, a subliniat el.

Afirmațiile lui Schallenberg vin în contradicție cu o declarație din aprilie, când ministrul austriac spunea că „Ucraina nu ar trebui să intre în UE”. 

Aderarea la UE este un proces îndelungat şi marcat de aspecte politice în care ţările trebuie să se alinieze regulilor şi valorilor Uniunii, statele membre ale UE având ultimul cuvânt în privinţa cererilor de aderare.

Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia sunt candidate oficiale la aderarea la UE. Cu toate acestea, negocierile de aderare au stagnat sau se prelungesc de ani de zile.

Republica Moldova, la fel ca Georgia, a solicitat aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina. Amândouă au primit chestionarele privind cererea de aderare, primul pas spre admiterea lor în blocul european, luna trecută.

Ucraina a solicitat, la rândul ei, aderarea la UE, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a predat personal la Kiev, chestionarul de aderare în cursul vizitei sale în Ucraina de la începutul lunii aprilie.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram