externe

CNN: Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Ce spun Podoliak și Lavrov

03 мая 2022, час 16:00
Делиться:

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei pe 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile pentru invadarea Ucrainei continuă să se clatine, consideră oficiali americani și occidentali, scrie hotnews, potrivit CNN.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia se comemorează victoria țării asupra naziștilor în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților - sau ambele.

Responsabilii țărilor care ajută Ucraina au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume acela că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Până acum, liderul de la Kremlin, dar și restul oficialilor ruși au insistat în a califica brutalul conflict declanșat în Ucraina drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

Recent, surse occidentale și ucrainene au afirmat că Putin ar putea anunța o „mobilizare generală" a armatei ruse pe 9 mai.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunț, deși Wallace a admis că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.

„Cred că va încerca să treacă peste operațiunea specială”, a declarat săptămâna trecută ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, la postul de radio LBC. „El a pregătit terenul pentru a putea spune „uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie sunt mai mulți oameni”, a spus Wallace.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a intensificat afirmațiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că informațiile privind o mobilizare generală nu au fost confirmate până acum, dar a subliniat că, în orice caz, această măsură ar genera abia peste mai multe luni un număr mare de soldați care pot fi folosiți în luptă.

De cealaltă parte, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu urmărește să termine „operațiunile militare” din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, chiar dacă mai mulți analiști occidentali estimau o posibilă încheiere a conflictului la acea dată.

Lavrov a declarat că militarii ruși „nu își vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, unde Lavrov a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina. 

Pe de altă parte, Papa Francisc a spus că premierul maghiar Viktor Orban i-a declarat, atunci când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai, Ziua Victoriei Rusiei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram