politic

Legea care interzice panglica Sf. Gheorghe, din nou pe masa magistraților CC. Deputații BCS au făcut încă o sesizare

03 мая 2022, час 16:04
Делиться:

Legea care interzice utilizarea panglicii Sf. Gheorghe ajunge din nou pe masa magistraților Curții Constituționale. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus încă o sesizare la Înalta Curte. 

Lebedinschi și Novac solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022. Deputații au menționat că consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la „atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie, iar interdicția vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă, care prevede dreptul la libertatea opiniei și exprimării. 

Deputații BCS au adus drept exemplu cazul Ungariei, care a fost condamnată pentru încălcarea libertăţii de exprimare în cauza Vajnai vs. Ungaria în legătură cu condamnarea penală a unui membru de partid pentru aplicarea pe haină a unui simbol comunist în timpul unui eveniment public.

Mai mult, deputații consideră că metoda prin care acest amendament la lege a fost înaintat este antidemocratică, reprezentanții BCS nefiind invitați la ședința comisiei juridice, iar amendamentul nefiind plasat pe site-ul Parlamentului.

La o săptămâna de la adoptarea modificărilor la lege, deputații comuniști și socialiști s-au adresat pentru prima dată la CC, pe marginea acestor modificări la lege. Cei doi au înregistrat o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022. Mai exact, sunt nemulțumiți de interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe. 

Deputații BCS consideră ilegale amendamentele aprobate, „întrucât articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor”. În opinia acestora, legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului. 

Înalta Curte a declarat sesizarea drept inadmisibilă.

Moldova a interzis în data de 7 aprilie simbolurile rusești „Z”, „V”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Tot sub interdicție se află și panglica Sf. Gheorghe, care este folosită nu numai de soldații ruși în războiul cu Ucraina, ci și în timpul sărbătoririi zilei de 9 mai, în Rusia și în alte țări.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram