social

Legea - sfidată în cel puțin zece cazuri! Panglica Sf. Gheorghe, purtată și după publicarea legii în Monitorul Oficial

03 мая 2022, час 12:49
Делиться:

Legea nu pare a fi pentru toată lumea. Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă prin lege în țara noastră, la fel ca și afișarea altor simboluri ale războiului, continuă a fi purtată de unii moldoveni. Potrivit poliției, din 20 aprilie, când modificările la Codul Contravenșional au fost publicate în Monitorul Oficial, au fost raportate cel puțin zece cazuri de sfidare a legii. 

„Cetățenii devin destul de înțelegători și încearcă să se încadreze în cadrul legislativ. Până la ziua de azi, am avut înregistrate în total peste 60 de cazuri cu astfel de incidente, în jur de 50 până la publicarea în Monitorul Oficial a amendamentelor, iar după - în jur de 10 cazuri”, a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă la care a făcut totalurile activității poliției de sărbătorile pascale.

Cernăuțeanu susține că oamenii legii vor reacționa prompt mai ales de 9 mai, când ar putea avea loc adunări în masă organizate de partidele pro-ruse.  

„Poliția nu va cădea pradă provocărilor, vom acționa prin prisma legii, astfel încât să nu se aplice forța fizică, dar să se aplice intelectualitatea”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu. 

Șeful IGP s-a referit și la semnarea deciziei prin care este permisă purtarea simbolurilor victoriei, inclusiv utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul Unității Administrativ Teritoriale. Cernăuțeanu a dat asigurări că orice persoană care va purta panglica va fi sancționată contravențional. 

TV8.md reamintește că pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentul a votat, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens

Astfel, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Persoanele care vor încălca legea e riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și la fel nu au participat.

Legea a fost criticată dur de reprezentanții opoziției. De exemplu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon se numără printre cei mai aprigi critici ai Legii care interzice simbolurile date. Acesta a amenințat opoziția că atât el cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

La o zi distanță de când a fost aprobată legea, fațada Hotelului Național din Chișinău a fost vopsită pe jumătate în culorile panglicii Sf. Gheorghe. La scurt timp, fațada hotelului a fost curățată de coloritul portocaliu și negru.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram