social

Ziua Mondială a Libertăţii Presei: Pe ce poziție se clasează Republica Moldova la acest capitol în 2022

Foto simbol
03 мая 2022, час 14:24
Делиться:

Succes pentru Republica Moldova la capitolul libertatea presei. Țara noastră a avansat în anul 2022 cu 49 de poziții și se clasează pe locul 40, cu 16 poziții în fața României. Este un salt foarte mare pentru Republica Moldova, după ce în 2020 s-a aflat pe locul 91, iar în 2021 s-a situat pe 89, scrie G4media.

Potrivit raportului publicat marți, 3 mai de organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF), mass-media din țara noastră este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale, iar oligarhii și liderii politici influențează puternic pozițiile editoriale.

„Multe media se limitează în a urma linia politică a partidului la care sunt afiliate. Până la suspendarea sa de către noua majoritate parlamentară în 2021, Consiliul Audiovizualului a acordat licențe de difuzare rețelelor de televiziune legate de Partidul Socialiștilor, care retransmite tot mai mult propaganda produsă în Rusia”, precizează raportul.

Raportul mai arată că invazia Ucrainei (a 106-a) de către Rusia (a 155-a) la sfârșitul lunii februarie reflectă un proces de degradare, deoarece conflictul armat a fost precedat de un război de propagandă.

Potrivit raportului, România a căzut cu opt poziții până pe locul 56 în clasamentul țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022. Anterior, în 2020 și 2021, România a fost pe locul 48 în lume.

În cele 180 de țări și teritorii incluse de RSF în in indexul său, indicatorii sunt evaluați pe baza unui studiu cantitativ privind încălcările și abuzurile libertății presei împotriva jurnaliștilor și mass-media și a unui studiu calitativ bazat pe răspunsurile a sute de experți în libertatea presei selectați de RSF (jurnalişti, cadre universitare și apărători ai drepturilor omului) la un chestionar cu 123 de întrebări.

Chestionarul a fost actualizat pentru a ține mai bine seama de noile provocări, inclusiv de cele legate de digitalizarea mass-media.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram