politic

Zaharova, despre soluționarea conflictului transnistrean: Presiunile sunt contraproductive și duc procesul în fundătură

03 августа 2022, час 12:32
Делиться:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova susține că Moscova este gata să contribuie la restabilirea activității normale a formatului de negocieri 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Zaharova a mai spus că presiunile asupra Transnistriei sunt contraproductive și duc procesul de reglementare „într-o fundătură”, scrie tass.

„Suntem pregătiți să contribuim la restabilirea funcționării normale a formatului 5+2 pe măsură ce se formează condițiile corespunzătoare, se implementează tactica pașilor mici de interacțiune între malurile Nistrului în interesul rezidenților acestora”, a declarat Zaharova, marți, 2 august, într-un briefing.

„Noi, în calitate de garant și mediator în procesul de reglementare transnistreană, promovăm dialogul între Chișinău și Tiraspol, suntem în favoarea unei soluționări cuprinzătoare a problemei transnistrene cu acces la acorduri politice care să se potrivească ambelor părți ale conflictului”, a adăugat Zaharova.

Am solicitat o reacție de la Biroul de Reintegrare. 

„Autoritățile Republicii Moldova nu exercită presiuni, condiționări sau măsuri unilaterale în privința regiunii transnistrene, locuitorii căreia în marea majoritate posedă cetățenia Republicii Moldova și beneficiază de întreg spectrul de servicii publice prestate de instituțiile competente de pe malul drept al Nistrului, iar companiile posedă acte permisive și desfășoară operațiuni comercial-economice în conformitate cu cerințele legislației naționale în vigoare, inclusiv de mai bine de 8 ani exportă mai mult de jumătate din mărfuri din regiune în statele-membre ale Uniunii Europene”, ne-au declarat reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău.

„În prezent nu există condiții prielnice pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri ,,5+2,, , aceasta fiind posibil de relansat după atingerea consensului între toți participanții Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, au adăugat reprezentanții Biroului de Reintegrare.

Negocierile în formatul 5+2 au intrat în pauză de mai mult timp. Recent, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că vrea ca participanții la negocierile în formatul 5+2 să semneze un document care să îi garanteze securitatea regiunii separatiste. În acest context, Chișinăul și-a reiterat poziția „de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Tiraspolul vrea ca participanții la formatul 5+2 să semneze un document care să îi ofere garanții de securitate

19 июля 2022, 16:07

Reacția Chișinăului, după ce Tiraspolul a cerut participanților la formatul 5+2 „garanții de securitate”

20 июля 2022, 15:07

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

politic

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07
Делиться:

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram