politic

Grosu, din Ucraina: „Nu am mai avut asemenea experiență în viața mea. E o tragedie teribilă, care mă afectează personal”

04 мая 2022, час 22:27
Делиться:

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit astăzi, 4 mai, cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, în cadrul unei vizite de lucru la Kiev, la care a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu i-a reiterat omologului său solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldav față de Ucraina. 

„Vizita de astăzi vine să reconfirme solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldav cu bunii noștri vecini ucraineni. Am reiterat că țara noastră, de la începutul războiului, a condamnat cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse și faptul că susținem integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu și Lilian Carp au vizitat și localitățile Bucea, Gostomel și Irpin, care au suferit atrocități ce au șocat o lume întreagă. 

„Ceea ce am văzut acolo a fost oripilant. Războiul trebuie oprit, iar crimele de război investigate și pedepsite. Astăzi, în fața întregii lumi, Ucraina este o întruchipare a curajului și a determinării de a-și apăra valorile și dreptul de a-și alege viitorul”, a declarat președintele Parlamentului.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu a comunicat oficialilor ucraineni despre disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat, astfel ca populația civilă să se simtă în siguranță. 

Guvernul Republicii Moldova a acordat ajutor umanitar în mărime de circa 1,2 milioane de euro regiunilor Vinița și Odesa. La moment, este în pregătire următorul pachet umanitar cu produse medicale (medicamente și echipamente).

Președintele Parlamentului a subliniat faptul că Moldova, din prima zi de război, este alături de Ucraina și cetățenii săi care fug din calea urgiei. Aproape jumătate de milion de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, iar 100 de mii de refugiați se află actualmente în țara noastră. Circa două mii de copii din Ucraina sunt înscriși în instituțiile de educație generală ale țării.

„De asemenea, Republica Moldova se află în deplină conformitate cu sancțiunile financiare impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei”, a remarcat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului a subliniat faptul că Republica Moldova va rămâne solidară cu lupta dreaptă a poporului ucrainean pentru libertatea și integritatea teritorială și va continua să îi ofere tot suportul necesar.

„Sunt ferm convins că oamenii iubitori de pace și devotați țării lor nu pot fi învinși! Слава Украине!”, a zis spicherul Parlamentului.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram