social

/ВИДЕО/ Un nou ajutor financiar: UE oferă țării noastre încă 15 milioane de euro pentru migrație

04 мая 2022, час 20:14
Делиться:

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru gestionarea fenomenului migrației. Anunțul a fost făcut, astăzi, de către președintele Consiliului European, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul european a mai declarat că blocul comunitar va spori ajutorul militar pentru țara noastră, iar acest lucru va începe cu echipament logistic, pentru a spori rezistența în fața atacurilor cibernetice. La scurt timp după acest anunț, Ministerul de Externe a venit cu precizări și a menționat că asistența respectivă nu presupune livrarea de armament letal.

Asta a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul conferinței de presă, susținută împreună cu președinta Maia Sandu. Oficialul european nu a oferit detalii în legătură cu suportul militar, care ar urma să fie acordat, dar a menționat că este vorba despre echipament logistic, pentru a spori securitatea cibernetică a Republicii Moldova. 

La scurt timp după acest anunț, ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu unele precizări. Instituția a menționat că asistența despre care a vorbit Charles Michel nu se referă la armament letal, iar programul este unul mai vechi. Anul trecut, prin intermediul instrumentului european pentru pace, comunitatea europeană a oferit 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni.

În acest an, au fost identificate mai multe domenii de interes printre care logistică militară, dar și de apărare cibernetică. Totodată, oficialul de la Bruxelles a exprimat susținerea instituției pe care o conduce privind aderearea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a reiterat faptul că statele europene vor fi alături de țara noastră nu doar în domeniul financiar. 

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru srijinul financiar oferit Republicii Moldova și a declarat că țara noastră are nevoie de investiții pentru a relansa economia, aceasta fiind grav afectată de multiplele crize din ultimul an. 

După întrevederea de la Președinție, oficialul european a mers la centrul de triere pentru refugiați de la Moldexpo. Acolo, el s-a întâlnit cu ucrainenii care au fugit din calea războiului. În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află în jur de 90 de mii de refugiați din țara vecină, acesta fiind cea mai mare cifră raportată la numărul de populație. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram