/ВИДЕО/ Cetățenii ar putea beneficia de noi compensații la gaz. Deputat: „Până la sfârșitul lunii mecanismul va fi aprobat”

04 июля 2022, час 20:25

Cetățenii ar putea beneficia de noi compensații la gaz din partea Guvernului. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. Invitat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8, acesta a precizat că, compensația va fi oferită în baza unei cereri, iar prioritate vor avea șase categorii de gospodării.

„Noi pregătim mecanisme de compensare. Astăzi și Guvernul a publicat proiectul de lege și o să fie șase categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii iulie acest concept o să fie aprobat și oamenii o să cunoască cum pot beneficia de ajutor. Urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie, mecanismul de compensare pentru că o să fie un pic diferit, în baza cererii”, a declarat deputatul PAS.

Radu Marian a declarat că mecanismul de compensare la care se lucrează acum este un pic diferit, iar prioritate vor avea familiile social vulnerabile.

„Noi iarna trecută am compensat aproximativ 3500 de lei pentru sezonul rece per gospodărie și anumite gospodării au beneficiat deși nu aveau nevoie. Trebuie să recunoaștem că foarte mulți oameni care își permiteau au avut parte de compensații. Acum va fi un pic diferit o să ajutăm mai mult pe cei care au nevoie și mai puțin pe cei care își permit”, a explicat deputatul.

„Așteptăm decizia ANRE-ului, dar de la Moldovagaz așteptăm să vedem auditul Curții de Conturi pentru a vedea cum se cheltuie banii acolo... Obiectivul nostru este ca pentru următorul sezon rece, oamenii să nu plătească mai mult decât au plătit anul precedent. Dincolo de asta, analizăm opțiunea de a crea un program de a oferi lemne de foc pentru anumite familii vulnerabile la sate”, a conchis Radu Marian.

TV8 reamintește că Moldovagaz cere din nou Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica (ANRE) să majoreze prețul la gazele naturale începând cu 1 iulie. Respectiv, a emis o nouă solicitare în care se cere de a majora tariful la gaz cu 45%.

Reieșind din cerințele metodologiei, prețurile reglementate la gazele naturale furnizate de Moldovagaz sunt calculate pentru fiecare punct de furnizare, prețul mediu de furnizare al gazelor naturale din 1 iulie 2022 cu aplicarea devierilor tarifare formate în perioada ianuarie - iunie 2022 este determinat în mările de 23 572 lei/1000m3, or cu 45% mai mare decât cel mediu aprobat de ANRE din 1 iunie 2022 (16,254 lei/1000 m3)”, se mai precizează în cere.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ceban explică de ce Moldovagaz a cerut ANRE tarif majorat la gaz: „Compania a acumulat deja abateri negative ”
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram