social

Există riscul provocărilor și violențelor în timpul manifestațiilor publice. Avocatul Poporului îndeamnă la calm

05 мая 2022, час 12:35
Делиться:

Avocatul Poporului, Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității îndeamnă la calm, întruniri și manifestații pașnice, fără intimidări, ură și violență.

Îndemnul este făcut în condițiile în care, în perioada 8 - 14 mai, în Republica Moldova urmează să fie organizate mai multe întruniri publice la inițiativa autorităților, forțelor politice, organizațiilor obștești și mișcărilor sociale cu ocazia Zilei Europei și a Zilei Victoriei.

Semnatarii avertizează că, în acest an, ar putea avea loc acțiuni provocatorii, de intimidare, ură și violență, inclusiv generate de uzul de către participanții la aceste manifestații a unor simboluri interzise. În acest context, semnatarii Apelului public îndeamnă autoritățile statului, organizatorii și participanții întrunirilor la responsabilitate și corectitudine în asigurarea libertății de exprimare și de întrunire.

„Îndemnăm participanții la manifestații și oponenții acestora să demonstreze respect și toleranță față de orice ființă umană, indiferent de caracteristicile care le deosebesc, inclusiv viziunile politice sau de altă natură pe care le au. Dialogul civilizat, cu excluderea intimidărilor este o condiție definitorie pentru libera întrunire, o premisă importantă pentru asigurarea schimbului liber de idei, opinii și o garanție a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Membrii societății urmează să conștientizeze importanța respectării întocmai a principiilor unui stat democratic, în care persoanele au atât drepturi, cât și obligații, implicit de a respecta ordinea publică și nu a periclita securitatea statului și a altor persoane”, se menționează în declarație.

Semnatarii îndemnului solicită autorităților să asigure toate condițiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securității manifestanților în cadrul legii, separării manifestanților și contramanifestanților, cu excluderea violenței și brutalității, a tentativelor de a fi create impedimente pentru deplasarea persoanelor din alte localități ale țării la acțiunile de protest, cât și a persecutării participanților sub orice formă pentru participarea la manifestațiile organizate sau spontane.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram