social

/ВИДЕО/ Proiectele moderne de reabilitare a parcurilor, încă pe hârtie. Va fi schimbat doar asfaltul și mobilierul urban

05 мая 2022, час 20:53
Делиться:

Parcului Catedralei și Grădina Publică Ștefan cel Mare vor fi reabilitate, dar se va face abstracție de conceptele prezentate la concursul de anul trecut. Întrebat despre asta de reporterul TV8, primarul Ion Ceban a declarat că, în curând, va fi schimbat asflatul și mobilierul urban. Motivul din care, deocamdată, nu se implementează proiectele moderne, propuse de arhitecți, ar fi costurile mari, dar și faptul că este necesară păstrarea infrastructurii autentice. Totuși, la telefon organizatoarea concursului ne-a spus că a doua etapă abia urmează. 

La concursul organizat anul trecut au fost propuse 11 concepte de schimbare la față a Parcului Catedralei și a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare”. Dintre acestea, patru au fost admise la etapa a doua, care urma să fie lansată în a doua jumătate a acestui an. Întrebat despre asta de echipa TV8, Ion Ceban nea spus că parcurile vor fi reabilitate, în curând, doar că nu așa cum s-a planificat inițial. Și nu este doar din lipsa banilor, dar și din cauza criticilor lansate din partea comunității de experți. Un alt motiv ar fi faptul că proiectele propuse interveneau substanțial în infrastructura și aspectul parcurilor, care au o valoare istorică pentru oraș. 

„Primăria Municipiului Chișinău va examina oportunitatea să intervină la reabilitarea parcului în forma actuală. În forma asfalt vechi - asfalt nou. Pavajul vechi - pavaj nou. Iluminatul vechi - iluminat nou. Fără a interveni în arhitectura acestor spații”, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban.

Pentru asta, ar putea fi cheltuite aproximativ 10 milioane de lei, dintre care 8 milioane vor fi oferite de un județ din România. Lucrările de reabilitare ar putea începe, după ce vor fi finalizate schițele și stabilit agrementul între cele două părți, a mai spus Ion Ceban, fără a indica un termen:

 „Într-adevăr, sunt două parcuri centrale, care trebuie reabilitate de urgență”.

„Băncile să fie un pic mai frumoase, cu un design mai modern. Bordurile trebuie schimbate”.

„Nu-mi place, fiindcă au rămas puțini copaci în vârstă, care sunt protejați în toate țările din Europa. Sunt mulți arbuști plantați. Eu sunt din Chișinău și fac comparație cum era. Acum nu e atât de multă umbră și nu este răcoare. Dar e curățenie măcar”.

Totuși, la telefon organizatoarea concursului ne-a spus că mai urmează o etapă, în a doua jumătate a acestui an.

„Nu au fost puse careva condiții. Evident, că ideile care au fost prezentate au fost curajoase și scumpe. La noi a parvenit solicitarea de la Direcția Arhitectură, ca să continuăm a doua etapă a concursului. Noi am acceptat, asta a fost, aproximativ, acum două zile. Cum vor evolua lucrurile, eu nu pot să vă spun”, a menționat organizatoarea concursului, Violetta Darsalia.

Potrivit organizatoarei concursului, acum cei patru arhitecți vor lucra la un proiect mai real. Doar că nu se știe cât timp exact va fi nevoie până se va ajunge la o finalitate. De organizarea concursului s-a ocupat o revistă specializată în domeniul arhitecturii și a design-ului, care și-a asumat toate cheltuielile. Primăria s-a ocupat de elaborarea, site-ului unde au fost promovate conceptele. Nimeni de la Direcția Finanțe a Primăriei nu ne-a răspuns la apeluri, pentru a ne spune exact, dacă și ce sumă s-a achitat pentru aceste lucrări.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram