social

Votat în lectură finală. Parlamentul a aprobat Acordul privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Moldova

05 мая 2022, час 10:48
Делиться:

UPDATE: Parlamentul a votat, în lectură finală, pentru ratificarea Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Pentru ratificarea Acordului au votat 55 de deputați.

Opoziția parlamentară se opune transmiterii teritoriului fostului Stadion Republican în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului urmează să fie examinat în ședința plenară a Parlamentului în a doua lectură.

Fracțiunile parlamentare de opoziție au solicitat excluderea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 5 mai. Deputații au invocat necesitatea organizării unui șir de consultări cu cetățenii în acest sens.

„Acest proiect a provocat indignare în societate și este de o importanță semnificativă. Cetățenii cer reexaminarea acestei chestiuni. O decizie în acest sens poate ațâța spiritele și deteriora imaginea Parlamentului. În acest context cerem amânare, pentru organizarea consultărilor extinse în societate, până la referendum, în special în municipiul Chișinău. Astfel că să fie examinate toate aspectele”, a solicitat deputatul fracțiunii Partidului „Șor”, Vadim Fotescu.

Propunerea celor de la „Șor” nu a întrunit numărul necesar de voturi. Chiar și așa, propunerea pentru excluderea de pe ordinea de zi a fost înaintată și din partea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).      

„Am examinat avizul  acestui proiect în Comisia juridică, am pus în discuție această situație.  Avem proiectul de ratificare aprobat în prima lectură și după votarea în a II-a lectură, urmează să fie semnat un Memorandum în acest sens. Dar noi am văzut că Memorandumul a fost deja semnat fără să fie votat proiectul în a doua lectură. Haideți să revenim ulterior, să vedem care sunt problemele juridice, dar ele sunt. Noi nu vedem necesitatea votării acestui proiect fără consultarea cetățenilor din municipiul Chișinău”, a cerut deputatul BCS, Vasile Bolea.

TV8 precizează că, anterior, Socialiștii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au inițiat un referendum în Capitală, pentru a decide soarta fostului Stadion Republican. Potrivit lor, terenul nu poate ajunge în proprietatea Ambasadei SUA și numai chișinăuienii au dreptul să decidă ce urmează să se construiască în loc.  Ulterior, a fost constituit și un grup de inițiativă în acest sens, care va trebui să colecteze semnături pentru desfășurarea referendumului. Pentru ca acesta să aibă loc este nevoie de semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiul Chișinău.

TV8 precizează că, terenul fostului Stadion Republican ar urma să ajungă oficial în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii, care intenționează să își construiască aici un sediu nou. Agenția Proprietății Publice a inițiat procedura de vânzare a celor circa 5 ha  de pământ al fostului stadion. Terenul va trece, astfel, din proprietate publică în proprietate privată.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis de fosta guvernare comunistă de atunci pentru că nu mai corespundea cerințelor internaționale. Un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram