Asociația Forța Fermierilor (FAO) insistă să fie introdusă până la 1 septembrie 2022 starea de urgență în agricultură. Solicitarea a fost înaintată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cadrul unei ședințe organizate vineri, 5 august, la care au fost abordate mai multe subiecte curente din domeniul agricol.
Asociația mai solicită aprobarea de către Comisia Situații Excepționale deciziei, care oferă agricultorilor afectati dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor) fără calcularea penalităților..
Totodată, doresc ca agricultorii afectați să beneficieze din unele facilități fiscale, în special, posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții.
Potrivit Asociației, primele date din raioane arată că recolta de porumb este afectată în proporția 90-100 %, iar recolta de floarea soarelui a suferit în proporția de 50-70 %.
„Agricultorii au adus multiple argumente în favoarea oficializarii dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților cadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Ministrul a luat act de revendicarea Asociației și a promis că problema va fi încă odată analizată și la următoarea ședința vom primi răspuns”, se arată într-un comunicat al Forței Fermierilor.
A doilea subiect abordat de Asociația Forța Fermierilor ține de deoffshorizarea agriculturii și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoanele străine.
„Organizația noastră repetat a insistat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, să arendeze terenurile agricole în Republica Moldova. Totodată, am solicitat ca statul să inițieze verificarea procurării terenurilor agricole de unele companii și să ceară anularea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor în cazuri când acestea au fost procurate de întreprinderile cu prezența investițiilor străine. Ministerul Agriculturii s-a angajat să prezinte o anumită statistică pe aceasta problemă”, informează Asociația.
În cadrul întâlnirii, a fost discutată și problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apă și atragerea mai multor proiecte internaționale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.
Săptămâna viitoare va fi organizată o ședință comună cu Ministerul Finanțelor pentru a examina oportunitatea producătorilor agricoli afectați de secetă de a beneficia de rambursarea sumelor TVA. La fel, urmează să fie convocată o ședință cu Banca Națională a Moldovei pentru a discuta despre dobânzile la credite angajate de agricultori, informează Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Ministrul Vladimir Bolea a informat audiența că, săptămâna trecută, la minister, au avut loc multiple ședințe atât cu reprezentanții băncilor comerciale, cât și cu distribuitorii de inputuri, care au manifestat deschidere pentru realizarea concesiilor individuale cu clienții lor.
Conducerea MAIA a declarat că, se poartă discuții inclusiv cu partenerii externi pentru a obține sprijin financiar orientat spre susținerea activităților fermierilor mici și mijlocii.
Recent, au avut loc negocierile finale cu Banca Mondială și s-a decis finanțarea unui nou proiect agricol. De asemenea, reprezentanții FAO în Republica Moldova au anunțat că, vor fi alocate resurse suplimentare pentru susținerea gospodăriilor agricole.
Următoarea întrunire în acest format a fost stabilită peste două săptămâni.


Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md