Cine luptă pentru fotoliile din CSM. Lista judecătorilor care vor fi supuși așa-numitului pre-vetting

missing
06 апреля 2022, час 12:20

28 de judecători din țară s-au înscris în cursa pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pretendenții la un fotoliu în CSM vin din cadrul diferitor instanțe judecătorești - de la Bălți, Ungheni, Strășeni, Criuleni și Taraclia. Majoritatea, însă, sunt de la Judecătoria Chișinău. Integritatea candidaților urmează să fie evaluată, în contextul noii Legi pre-vetting. 

Printre aspiranții la un loc în Consiliul Superior al Magistraturii se numără și fostul șef al IGP, Gheorghe Bălan, dar și mulți magistrați care au pronunțat decizii pe cazuri de rezonanță.

Stanislav Sorbală, magistrat Judecătoria Bălți

Stanislav Sorbală este judecător de instrucție la Bălți. În anul 2009, a fost sancționat disciplinar sub formă de avertisment, iar ulterior demis din funcție. 11 ani mai târziu a fost repus în funcție cu achitarea tuturor veniturilor ratate în acești ani. În septembrie 2021, a fost singurul candidat înscris în concursul pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar din rândul judecătorilor. 

Dumitru Pușca, Curtea de Apel Bălți

Dumitru Pușca a devenit magistrat la Judecătoria Soroca în anul 2005. În anul 2011, a fost transferat la Judecătoria Bălți, iar în 2013 – la Curtea de Apel Bălți.

Iurie Bejenaru, Curtea Supremă de Justiție

Iurie Bejenaru a fost numit în 2008 magistrat la CJS până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. La sfârșitul anului trecut, jurnal.md a scris că judecătorul ar fi obținut un teren în baza unor acte false. Mai exact, Bejenaru s-ar număra printre beneficiarii nelegitimi ai terenurilor de la Durlești. Schema cu terenuri de la Durlești a fost și subiect de investigație „Cutia Neagră PLUS”

Totodată, potrivit portalului anticorupție.md, Iurie Bejenaru a făcut parte din completul de judecată care a examinat dosarul Întreprinderii de Stat Registru versus Intercomsoft LTD. În baza hotărârii judecătorilor de la CSJ, care au păstrat în vigoare decizia emisă de magistrații Curții de Apel, ÎS Registru a fost obligată să achite companiei Intercomsoft LTD despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari. Ulterior s-a stabilit că această decizie a fost adoptată cu grave ilegalități. 

Mihail Cojocaru, Judecătoria Bălți

A fost numit în funcție în luna iunie 2015 prin decretul fostului președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anul trecut a vrut să se pensioneze, dar ulterior s-a râzgândit. După ce plenul Consiliului Superior al Magistraturii i-a aprobat cererea de pensionare, judecătorul a solicitat retragerea acesteia.

Gheorghe Bălan, Judecătoria Chișinău, sediul Botanica

Gheorghe Bălan a fost secretar de stat la MAI, iar ulterior șef interimar la IGP. În anul 2021, a fost candidat la funcția de judecător la Curtea Constituțională. 

Iana Talmaci, Judecătoria Strășeni

Iana Talmaci a fost numită în august 2015 în funcția de magistrată la Judecătoria Strășeni, iar în mai 2016 a fost suspendată din funcție în legătură cu acordarea concediului pentru îngrijirea copilului pe o perioadă de trei ani, până în martie 2019. Potrivit ZDG, magistrata este soția lui Roman Talmaci, fost președinte al Uniunii Naționale a Executorilor din Republica Moldova și nașa de cununie a lui Nicolae Posturusu, fostul secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova în perioada în care funcția era exercitată de Igor Dodon.

Alexei Paniș, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani

Paniș a fost numit magistrat în decembrie 2018. Numele acestuia a devenit cunoscut acum câteva luni, după ce pe 31 decembrie 2021, a pronunțat decizia prin care Vladislav Clima a fost restabilit la șefia Curții de Apel Chișinău. SIS a făcut atunci interpelări la CNA și Procuratura Generală pe marginea acțiunilor sale în acest caz. Potrivit sesizării SIS, în perioada 20.04.1999-09.04.2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator a SRL. Panclip, perioadă în care Ion Clima, fratele tatălui lui Vladislav Clima avea aceeași calitate de director.

Vitalie Stratan, Judecătoria Chișlinău, sediul Centru

În 2013, a fost numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În 25 mai 2021, Stratan, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, a fost desemnat pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al Judecătoriei Chișinău, începând cu 27 mai 2021 până la completarea funcției în modul stabilit de lege.

Ion Chirtoacă, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

În decembrie anul trecut, a fost numit președinte interimar al Asociației Judecătorilor.  Ion Chirtoacă este magistratul care a făcut parte din completul de judecători care a examinat dosarul penal privind tentativa de asasinat împotriva lui Vladimir Plahotniuc

Ecaterina Buzu, Judecătoria Orhei

În anul 2014, magistrata a primit calificativul „insuficient” din partea Colegiului de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor din cadrul CSM, scrie anticorupție, cu referire la Moldova Curată. Membrii Colegiului au constatat că Buzu ar comite mai multe încălcări în timpul examinării dosarelor. În mai 2016, respectiv în ianuarie 2017, Ecaterina Buzu a mai fost evaluată de două ori, fiindu-i acordat calificativul „bine” în ambele cazuri.

Ecaterina Buzu este magistrata care a examinat cazul minorei din Orhei, violată în decembrie 2014 cu participarea a trei tineri, care a scandalizat opinia publică. În ianuarie 2016, doar unul dintre făptași, judecat pentru privare de libertate şi nu pentru viol, a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Victor Sandu, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

Victor Sandu activează din 2005 și este magistratul care a pronunțat decizia împotriva Rise Moldova și a jurnalistului de investigație Iurie Sanduța, în ancheta privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor din Moldova din Federația Rusă, prin intermediul unui offshore din Bahamas. Ulterior, în acest caz, CtEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare.

Angela Bostan, Curtea de Apel Chișinău

Este magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, filată timp de mai multă vreme de indivizi care ar fi avut legături cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Veronica Cupcea, Judecătoria Orhei

Este președinta interimară a Judecătoriei Orhei. Portalul Moldova Curată a scris că reparația Judecătoriei Orhei, în perioada în care la cârma instanței se afla Veronica Cupcea, s-a soldat cu un dosar penal.

Livia Mitrofan, Judecătoria Chișinău, sediul Centru

A fost numită în funcție în mai 2017, pe un termen de 5 ani.

Vasile Șchiopu, Judecătoria Ungheni

Din anul 2003, este judecător la Ungheni, iar din anul 2012 deține funcția de președinte al acestei instituții. În perioada 1999 – 2003, a fost procuror adjunct la Procuratura raionului Ungheni. Șchiopu a ocupat funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni în perioada 1996 – 1999.

Ioana Chironeț, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

Ioana Chironeț și-a început activitatea în anul 1989, în calitate de executor judecătoresc, iar în anul 1994 a fost promovată în funcția de executor judecătoresc superior la Judecătoria Botanica, or. Chișinău. În anul 2002, Ioana Chironeț a fost numită prin transfer în funcția de executor-consultant în Direcția Botanica a DEDJ, fiind în exercițiu până în aprilie 2005, după care până în aprilie 2006 a activat în calitate de ajutor al avocatului BIA ”Syndikos”, iar din 2006 până în 2008 a deținut funcțiile de specialist coordonator, specialist principal, consultant în Direcția de executare a documentelor civile și administrative în Departamentul de executare.

În perioada anilor 2008-2011, a fost șef-adjunct al Direcției documentare și analiza statisticii judiciare din cadrul Departamentului de administrare judecătorească de pe lângă Ministerul Justiției. Ulterior, în aprilie 2011 a fost numită, prin concurs, în funcția de inspector-judecător la Inspecția judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, iar în august 2012 a fost numită Șef al Secretariatului Consiliului Superior al Magistraturii. În anul 2015, Ioana Chironeț a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Ciocana, mun. Chișinău, pe un termen de cinci ani, iar în anul 2018 a fost numită iarăși în funcția de inspector-judecător al Inspecției judiciare pe un termen de patru ani.

Anatolie Țurcan, CSJ

În ianuarie 2020, magistratul pensionar Anatolie Țurcan, care continuă să activeze în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), a acționat în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), nemulțumit de faptul că instituția a refuzat, repetat, să îi recalculeze şi să-i achite pensie în cuantum de 80% în dependenţă de majorarea generală a salariului judecătorului CSJ, începând cu 1 aprilie 2015 şi până la modificarea salariului mediu pe economie. Magistratul s-a plâns că primește o pensie de doar 13 520 de lei și a invocat, în cererea sa, un șir de prevederi legislative privind sistemul public de pensii și statutul judecătorului, care îi dă dreptul la o pensie mai mare. A obținut câștig de cauză în toate instanțele, iar astfel va primi o pensie de circa 26 de mii de lei.

Aureliu Postică, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Aureliu Postică este judecător din anul 2011. A făcut parte din completul de magistrați care le-a achitat pe cele cinci judecătoare reținute într-un dosar de corupție în 201(Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liuba Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă)

Maria Frunze, Judecătoria Chișinău, sediul Centru

Este judecătoare la Judecătoria Chișinău din anul 2017. Înainte de a deveni magistrată, a activat ca grefieră și asistentă judiciară la Judecătoria Chișinău și CA Chișinău. În iunie 2020, a primit calificativul foarte bine, în urma evaluării, în activitatea ei nefiind depistate abateri.

Vladislav Holban, Judecătoria Chișinău, sediul Centru

A fost numit în funcție în anul 2014. La sfârșitul lui ianuaroe 2017, a fost suspendat din funcție pe perioada aflării în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la atingerea vîrstei de 3 ani. Circa o săptămâna mai târziu, Consiliul Superior al Magistraturiia anulat suspendarea din funcţie a judecătorului Vladislav Holban, de la Judecătoria Chişinău.

Natalia Clevadî, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani

Este judecătoare din anul 2011. A activat la Bălți, iar în 2016 a fost transferată la Judecătoria sect. Rîșcani, mun. Chișinău, la demersul președintelui de atunci al instanței, Oleg Melniciuc. A fost avocată și procuroră. Potrivit ZDG, Natalia este fiica fostei judecătoare de la CSJ, Valentina Clevadî.

Marina Rusu, Judecătoria Cahul, sediul Taraclia

Marina Rusu a fost numită magistrată la Judecătoria Taraclia în anul 2012. În 2015, s-a mutat cu familia la Chișinău. S-a adresat de două ori la CSM cu rugămintea de a fi transferată la Chișinău, motivând această solicitare prin faptul că are cinci copii și este nevoită să piardă câte opt ore pe zi pentru a ajunge la serviciu, apoi acasă. CSM a refuzat, însă fără a explica motivul, scrie newsmaker

Iurie Cotruță, Curtea de Apel Chișinău

Este magistrat din anul 1991. În urmă cu patru ani, a fost protagonistul unei investgații anticorupție.md despre achizțiile de lux ale judecătorilor din Moldova. Atunci, a intrat în proprietatea unui apartament de 94,1 metri pătrați pentru care a achitat 45.000 de euro, conform declarației de avere și interese personale. În același act el a indicat un credit în mărime de 12.000 de lei pe care l-a contractat pentru un an și pe care trebuie să-l întoarcă cu o rată a dobânzii de 10%. Grosul banilor însă, mai exact 42.000 de euro, au venit din vânzarea unui apartament de 53,1 metri pătrați, moștenit de soția sa. În declarația de avere pentru 2016 judecătorul indica faptul că locuința respectivă ar valora doar 278.000 de lei.

Sergiu Caraman, Judecătoria Criuleni

Este magistrat din anul 2012. În ianuarie 2020, a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că în concursul pentru ocuparea funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Criuleni, organizat în iulie 2019, a fost declarat învingător contracandidatul său, Alexandru Motricală.

Aliona Miron, CSJ

În septembrie 2021, Aliona Miron a fost numită judecătoare la CSJ, la propunerea CSM, cu votul a 56 de deputați. În 2014 a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Magistrata nu a fost pedepsită disciplinar, iar numele ei nu figurează în dosare pierdute de R. Moldova la CEDO. 

Sergiu Osoianu, Judecătoria Strășeni

Osoianu este președinte interimar al Judecătoriei Strășeni. Potrivit unei investigații anticorupție, în urmă cu câțiva ani,  judecătorul a beneficiat de un apartament la pre redus, în timp ce avea în proprietate o casă de peste 114 metri pătrați. 

Nicolae Șova, Judecătoria Chișinău, sediul Centru

Plenul CSM a propus Parlamentului R. Moldova numirea în funcția de judecător al CSJ, până la atingerea plafonului de vârstă a magistratului Nicolae Șova, însă în martie 2021 Parlamentului a respins candidatura judecătorului Nicolae Șova.

Mihail Bușuleac, Judecătoria Cahul sediul central

Este în sistemul judecătoresc din 2011. În 2018, a primit grad de calificare mai mare, la decizia CSM. 

Concursul pentru funcția de membru în CSM este deschis până în 20 aprilie. 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Попшой обсудил вопросы безопасности с сопредседателями группы дружбы с Молдовой в Конгрессе США
Попшой обсудил вопросы безопасности с сопредседателями группы дружбы с Молдовой в Конгрессе США
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Референдум и выборы в один день: парламент готовится одобрить соответствующий законопроект
Референдум и выборы в один день: парламент готовится одобрить соответствующий законопроект
На севере возможны слабые дожди. Прогноз погоды на сегодня, 19 апреля
На севере возможны слабые дожди. Прогноз погоды на сегодня, 19 апреля
В USM открылась выставка, посвященная погибшим в Украине студентам
В USM открылась выставка, посвященная погибшим в Украине студентам

20 апреля 2024, час 05:09

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн
Тэбырцэ: РФ против евроинтеграции Молдовы, так как путь в ЕС выводит страну из "серой зоны" политики
Тэбырцэ: РФ против евроинтеграции Молдовы, так как путь в ЕС выводит страну из "серой зоны" политики
Греция предоставит бесплатный отпуск туристам, чей отдых испортили пожары на острове Родос
Греция предоставит бесплатный отпуск туристам, чей отдых испортили пожары на острове Родос

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram