politic

Samantha Power: SUA mai oferă asistență financiară în valoare de 50 de milioane de dolari Republicii Moldova

06 апреля 2022, час 18:56
Делиться:

SUA va mai oferi Republicii Moldova 50 de milioane de dolari ca asistență financiară, pentru consolidarea democrației și economiei. Anunțul a fost făcut de către administratoarea USAID, Samantha Power, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu șefa statului, Maia Sandu.

Maia Sandu a reiterat poziția țării noastre față de războiul din Ucraina.

„Mii de oameni nevinovați, inclusiv copii, au fost uciși. E greu de crezut ca aceasta se întâmplă în secolul 21. Acest război trebuie oprit. Ucraina, țara noastră vecină și prietenă, trăiește azi o tragedie greu de pus în cuvinte. O tragedie care ne vizează pe toți. Acest război trebuie oprit. Din prima zi a agresiunii militare, Republica Moldova a chemat la pace. Am condamnat ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ne-am implicat în sprijinirea ucrainenilor ce s-au refugiat în țara noastră. Moldovenii s-au solidarizat cu ucrainenii încă din prima zi de război. Oamenii s-au mobilizat”, a declarat șefa statului.

Potrivit acesteia, circa 96.000 de refugiați ucraineni se află, la moment, în Republica Moldova, iar peste 80.000 sunt cazați în casele cetățenilor. Totodată, populația RM a crescut cu 4%.

De asemenea, Maia Sandu a zis că Republica Moldova are de suferit de pe urma războiului.

„Este clar ca țara  noastră va simți consecințele acestui război mult timp înainte. Deja suntem afectați puternic de creșterea prețurilor la carburanți și surse energetice, iar acum ne confruntăm și cu întreruperea importurilor și exporturilor de pe piețele din Est. Căutăm acum soluții rapide pentru deschiderea altor piețe pentru produsele moldovenești. Noi vrem să continuăm planurile noastre pentru a schimba în bine RM. Vrem să reușim să construim o țară care prețuiește oamenii și crede în oamenii săi. Apreciem sprijinul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, a menționat președinta RM.

Samantha Power, aflată într-o vizită oficială în RM, a condamnat războiul și a precizat că SUA va ajuta țara noastră.

„Acum șase luni am fost aici, pentru că SUA poartă exact aceleași convingeri cu cetățenii acestei țări. Credem în democrație, în lupta împotriva corupției”, a spus administratoarea USAID.

Ea a lăudat solidaritatea moldovenilor și a anunțat că SUA va mai oferi asistență finciară țării noastre. 

„Cetățenii acestei țări au demonstrat o generozitate extraordinară, pentru că și-au deschis inimile pentru oamenii din Ucraina. Sunt bucuroasă să anunț în context o asistență de 50 milioane de dolari care vor fi oferiți Republicii Moldova pentru consolidarea democrației și pentru reducerea dependenței de piețele din Federația Rusă. Această asistență este pentru a ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor. Cu acești bani va fi sprijinită agricultura, industria textilă, sectorul IT și vom continua să sprijinim munca Moldovei în combaterea corupției și să ajutăm mass-media să combată fluxul enorm de propagandă. Sperăm că vom reuși să vă ajutăm să vă extindeți energia regenerabilă. SUA vor rămâne alături de cetățenii acestei țări pentru a răspunde la nevoile lor imediate”, a declarat Power.

Anterior, SUA a anunțat că oferă Republicii Moldova 50 de milioane de dolari, adițional la cele 20 de milioane care au fost deja oferite, pentru gestionarea crizei refugiaților. Anunțul a fost făcut de către Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a venit într-o vizită la Chișinău și a susținut o conferință de presă duminică, 3 aprilie. 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

politic

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07
Делиться:

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram