social

De ce a lipsit sarea din magazine? CC explică: „Comportamentul irațional al consumatorilor”, unul dintre motive

06 мая 2022, час 14:13
Делиться:

Comportamentul irațional al consumatorilor a fost unul dintre motivele pentru care, în februarie-martie, sarea alimentară dispăruse de pe rafturile magazinelor. Este  una dintre constatările Consiliului de Concurență (CC), care a inițiat o anchetă în legătură cu epuizarea stocurilor de sare și nu a identificat practici anticoncurențiale implementate de întreprinderile importatoare și comercianți, care ar fi dus la lipsa de sare alimentară la raft.

Potrivit raportului CC, lipsa de sare la raft a fost cauzată predominant de 2 factori de bază. În primul rând, stocurile s-au redus pe termen scurt a stocurilor de sare după schimbare semnificativă a structurii pieței de import imediat după începerea războiului în Ucraina.

Iar al doilea factor ține de „comportamentul irațional de cumpărare al consumatorilor, caracterizat prin achiziția unor volume excesive de sare, din teama că acest produs va lipsi pe viitor în Republica Moldova”.

În Republica Moldova această piață este în totalitate determinată de import. Astfel, în anul 2021 au fost realizate importuri definitive de sare în Republica Moldova de către 83 de întreprinderi, în cantitate totală de 23 527,31 tone.

În ceea ce privește proveniența importurilor, în anul 2021, 86,44% din sare destinată alimentației umane a fost importată din Ucraina, 5,91% - din Belorus și 4,71% - din România, restul - din alte 13 țări.

Se constată că practic întreaga cantitate de sare care anterior se importa din Ucraina a fost substituită cu sarea din România - 78,36% și din Turcia - 8%, fiind realizate importuri și din alte 14 state.

Anterior, pentru luna martie, Biroul Național de Statistică (BNS) a raportat o creștere cu 42,5% a prețului la sarea alimentară față de luna februarie 2022. Consiliul Concurenței apreciază această majorare drept consecința creșterii semnificative a prețurilor de import ca urmare a modificării surselor principale de aprovizionare. Întrucât sarea importată din România a fost întotdeauna semnificativ mai scumpă decât sarea din Ucraina.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram