externe

Emmanuel Macron a fost învestit președinte al Franței pentru al doilea mandat de cinci ani

07 мая 2022, час 14:42
Делиться:

Emmanuel Macron a fost învestit sâmbătă, 7 mai, la Palatul Elysee în funcția de președinte al Franței pentru un nou mandat de cinci ani, cu câteva zile înainte de începerea efectivă a acestui al doilea mandat, transmite hotnews.ro.

După ce președintele Consiliului Constituțional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care s-a desfăşurat pe 24 aprilie, Macron a cerut într-un scurt discurs să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.

El a făcut apel la construcția unui ”nou contract productiv, social şi ecologic”, o ”renaştere instituţională şi politică” prin care Franţa să devină o ”mare putere agricolă, industrială, ştiinţifică, creatoare şi ecologică”.

Aproximativ 450 de oficiali, fără a număra membrii familiei, au fost invitaţi la ceremonia de învestire, printre cei prezenţi aflându-se foştii şefi de stat Nicolas Sarkozy şi François Hollande, dar şi Nicole Belloubet, fost ministru al Justiţiei, Christophe Castaner, fost ministru de Interne şi Édouard Philippe, fost premier şi actual primar al oraşului Le Havre.

”Da, poporul francez nu a prelungit mandatul care se încheie. Acest nou popor, diferit de acum cinci ani, a încredinţat unui nou preşedinte un nou mandat. Rareori lumea şi ţara noastră s-au confruntat cu o astfel de conjuncţie de provocări”, a spus Macron, referindu-se la războiul din Ucraina, pandemia de Covid-19 şi încălzirea globală. ”Facem apel la o acţiune fermă” pentru ”a fi o naţiune mai independentă”,  a menționat Macron.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram