Președintele Lituaniei¸ Gitanas Nauseda, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a confirmat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova. Totodată, oficialul s-a declarat preocupat de „ceea ce se întâmplă în Transnistria”.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinte Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi demnitari au avut, în această dimineață, o întrevedere bilaterală.
Președintele Lituaniei a reconfirmat că țara sa susține suveranitatea și integritatea Republicii Moldova, exprimându-și îngrijorarea pentru „ceea ce se întâmplă în Transnistria”.
„Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în Transnistria, dar nu trebuie să cădeți în capcana provocărilor și amenințărilor Rusiei”, a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
Referindu-se la ultimele incidente din stânga Nistrului, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că instituțiile competente ale statului „colectează informații” și vor veni ulterior cu detalii.
„Monitorizăm strâns situația. Siguranța cetățenilor noștri de pe malul stând și malul drept este importantă pentru noi și facem tot ce se poate face pentru a nu admite provocări și destabilizarea situației pe teritoriul țării noastre”, a declarat Maia Sandu.
Șefa statului a mai comunicat că, la moment, nu există indicii că ar exista pericole militare iminente, însă „rămânem vigilenți”.
În acest context și președintele Lituaniei a condamnat tentativele de destabilizare a situației în regiune și a reiterat că Moldova poate conta pe toată susținerea țării sale și a comunității europene.
„Este dificil să atribuim cine stă în spatele acestor acțiuni. Noi condamnăm ferm acțiunile de destabilizare a țării și a regiunii în întregime. Interesul nostru este să oprim escaladarea situației, a crizei. Noi suntem gata să oferim toată asistența necesară în acest sens”, a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
Oficialul a mai declarat că țara sa este dispusă ferm să susțină aspirațiile europene ale țării noastre precum și eforturile Moldovei pe dimensiunea diversificării resurselor energetice.
De asemenea, Lituania a oferit țării noastre un ajutor de 750 000 de euro pentru întreținerea refugiaților ucraineni. În cadrul întrevederii de sâmbătă, cei doi președinți au mai discutat despre posibilitatea „deschiderii pieței europene” pentru producătorii autohtoni, care au pierdut piața din Est în condițiile războiului din Ucraina. La fel, Maia Sandu, a discutat cu omologul său despre posibilitatea de a le oferi transportatorilor moldoveni dreptul de tranzit fără acte permisive.