social

/VIDEO/ De sărbători, munca angajaților de la salubritate s-a dublat. Într-o zi se evacuiază cât în trei zile obișnuite

08 января 2022, час 20:08
Делиться:

Au stat în rând la magazine după produse, apoi ore-n șir la bucătărie, au petrecut Revelionul, iar de câteva zile umplu tomberoanele cu resturi menajere. Regia Autosalubritate anunță că, în preajma trecerii dintre ani, în Capitală s-a produs gunoi cât aproape în trei zile obișnuite. Astfel, angajații regiei au avut mai mult de lucru și mai multe curse de efectuat. Oamenii cu care am discutat la acest subiect ne-au spus că, în mare parte, au aruncat mâncarea alterată și sticlele golite de la băutură.

În primele ore ale dimineții, aceste tomberoane din curtea unui bloc de pe strada Cuza-Vodă erau deja aproape pline cu pungi. Când ne-am aflat prin zonă, am surprins, la fiecare cinci minute, cel puțin un locatar care se apropia pentru a arunca deșeurile adunate în urma sărbătorilor. Printre ei și acest bărbat, care avea de aruncat mai multe sticle.

Potrivit calculelor efectuate de Regia Autosalubritate, pe parcursul a două zile, mai exact în ajunul și a doua zi de Revelion, de la platourile de acumulare, cele 49 de autospeciale, scoase pe străzi în perioada respectivă, au transportat la groapa de gunoi, din Țânțăreni, peste 10 000 m3 de deșeuri. Acest lucru înseamnă cu aproape 1700 m3 mai mult decât în două zile obișnuite.

Pentru că orășenii au făcut mai mult gunoi, în aceste zile, și numărul curselor efectuate de mașinile de evacuare a fost mai mare, depășind numărul de 300. Cam dublu, comparativ cu situația de până acum. Oamenii spun că, cel mai des, după sărbători, aruncă bucatele care nu s-au consumat la masă și s-au alterat.

 „- De sărbători, într-adevăr, e mai mult gunoi. - De ce? - Deșeuri în casă? După mâncare rămâne foarte mult.”

„- O dată pe zi scoatem punga cu gunoi din casă. Cred că tomberoanele de aici trebuie mutate. - Unde să le mute? - Mai spre marginea blocului, cum e făcut la alte case. La noi sunt ferestrele aproape și mirosul este insuportabil.”

Ca mâncarea să nu ajungă la gunoi, această femeie este de părere că pot fi date la animale, de pildă, dar este nevoie de o platformă specială.

„La niște animale, la ferme se poate. Dar trebuie să fie puse pe ceva special.”

În prezent, toate deșeurile colectate din Chișinău sunt evacuate la groapa de gunoi amenajată pe teritoriul satului Țînțăreni, din raionul Anenii Noi. În decembrie, anul trecut, contractul cu primăria din localitate a fost prelungit cu încă trei ani și a trecut de votul Consiliului Municipal Chișinău.

Pentru evacuarea gunoiului în acea zonă, Primăria Chișinău și-a asumat o serie de obligațiuni, printre care reparația drumurilor din localitate, amenajarea terenurilor se joacă și sport și construcția unui dig de protecție. Anul trecut, a fost construită stația de tratare a levigatului și a fost procurat un compactor pentru menținerea poligonului

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram