social

/ВИДЕО/ Satele Moldovei rămân fără oameni, iar țara fără populație: Tot mai mulți tineri aleg să plece peste hotare

09 июня 2022, час 18:04
Делиться:

Satele Moldovei rămân fără oameni, iar țara - fără populație. Concluzia se conține într-un studiu recent, realizat de Centrul de Cercetări Demografice. Potrivit studiului, țara noastră se confruntă cu provocări demografice enorme, iar până în 2040, sar putea că populaţia din Republica Moldova să scadă până la 1,7 milioane de oameni. Comuna Crihana, din raionul Orhei este una dintre localitățile, care s-au depopulat masiv în ultimele decenii. Puținii săteni, pe care i-am întâlnit aici, ne-au spus că tinerii pleacă, școala și grădinița au închis-o, locuri de muncă nu sunt, iar cel mai grav este că nu au cu cine se saluta pe drum. 

„Poți să mergi prin sat și să nu întâlnești pe nimeni, nici să îi dai bună ziua, nici el să îți dea. Trist..” 

Doamna Nadejda Pintilei are 72 de ani și locuiește în comuna Crihana de mai bine de jumătate de secol. Împreună cu soțul său, au activat decenii la rând în calitate de profesori în școala, dar ea a condus ani buni și grădinița din sat, unde pe timpuri, erau 5 grupe de copii. 

Și dacă înainte aveai cu cine schimba o vorbă prin sat, acum, ulițele sunt pustii, iar bătrânii care au mai rămas la baștină își petrec zilele pe lângă casă. Zile întregi poți să nu vezi zare de om pe drum, spune femeia, care își amintește cu nostalgie cum altădată, vocile copiilor umpleau mahalaua de viață. Cât despre viitorul satului moldovenesc, ea nu prea crede ca tinerii vor reveni vreodată.

O altă femeie pe care am zărit-o prin sat ne-a mărturisit că, deși are patru copii, deja de ani buni trăiește de una singură. Spune că tinerii pleacă rând pe rând, iar bătrânii care rămân, pot fi numărați pe degete. Aici nu sunt locuri de muncă, spune ea. Pe timpuri, însă, aveau în sat de toate... 

Femeile ne-au spus că au noroc unele de altele, că atunci când nu mai pot de singurătate ori au o problemă, se cheamă în vizită, prin telefon... 

Iar doamna Ana își trăiește bătrânețile, îngrijind de doi nepoți, ce-i drept - măricei deja. Nepotul, absolvent al clasei a 12-a, iar nepoata, care a absolvit clasa a 3-a, fac zilnic naveta până în satul vecin - Zorile, unde s-a mai păstrat o școală în care își pot face studiile. Spune că are trei copii, dar toți sunt peste hotare, pentru că aici nu au un loc de munca. Femeia ne-a mărturisit că are și o durere mare pe suflet, deoarece, de aproape trei ani, nu și-a mai văzut copiii. 

Pentru a mai uita de griji și probleme, se ia cu munca de pe lângă casă. Are și un hobby - florile și grădina. 

Este un sat pe cale de dispariție, confirmă puținii locuitori care au mai rămas în Crihana. Dacă înainte aici trăiau câteva mii de oameni, acum au mai rămas doar... 157. Nu-s locuri de muncă, s-au plâns și cei din administrația locală, care spun că, în afară de prășitul cu ziua nimic de lucru nu mai este. Pe lângă Crihana, din comună mai fac parte două sate: Sirota și Cucuruzenii de Sus. Dar nu este nicio școală, doar o grădiniță, care duce lipsă de copii... 

Conform studiului, realizat de Centrul de Cercetări Demografice, principalul factor care cauzează problemele demografice în țara noastră este migrația, oamenii plecând în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și a unui trai decent. Astfel, potrivit prognozelor, până în 2040, numărul tinerilor va scădea considerabil, iar cei cu vârsta de peste 50 de ani va crește cu circa 10 la sută. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

social

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13
Делиться:

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram