social

/VIDEO. DOC/ Se scumpește și lumina? Premier Energy solicită dublarea tarifului la energia electrică

10 января 2022, час 12:04
Делиться:

După șocul provocat de majorarea prețului la gaz, mai vine unul. Cel mai mare furnizor și distribuitor de energie electrică din Republica Moldova solicită aproape dublarea tarifului. 

Astfel, tariful pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune înaltă ar urma să crească până la 2,26 de bani. Pentru consumatorii conectați la rețeaua de tensiune medie – până la 2,41 de bani, iar pentru consumatorii racordați la rețelele de joasă tensiune - până la  2,78 lei/kWh.

Potrivit furnizorului, o solicitare în acest sens a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) încă săptămâna trecută. Potrivit documentului, noile tarife ar urma să fie aplicate  nu mai târziu de 1 februarie curent.

Furnizorul a invocat mai multe motive, printre care majorarea prețului de furnizare a energiei electrice pentru furnizorul central „Energocom”, cu 96% în raport cu prețul în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie, evoluția prețurilor de tranzacționare a energiei electrice  pe piața din Ucraina, tarifele în vigoare pentru transportul energiei electrice și tarifele estimate pentru serviciile de distribuire.

Totodată, în solicitare se mai menționează că modificarea prețului pentru „Energocom” generează un deficit lunar de circa 100 de milioane de lei pentru Premier Energy, fapt care impune ajustarea prețului la energia electrică „pentru a asigura existența fluxurilor financiare pentru a putea achita Furnizorului Central, care la rândul său va trebui să achite centralelor de termoficare, iar cele din urmă să poată achita furnizorilor Moldovagaz / Gazprom”, se menționează în solicitarea Premier Energy.

Potrivit legislației, ANRE are la dispoziție jumătate de an (180 de zile) pentru examinarea solicitării în cauză. Asta, în condițiile în care, documentele conțin toate cifrele și calculele necesare.

 

 

 

 

 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram