social

Cantaragiu confirmă: Autorizația pentru Uzina de la Rîbnița, în schimbul unui preț bun pentru curentul de la Cuciurgan

10 мая 2022, час 11:25
Делиться:

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, confirmă că autorizația temporară pentru Uzina de la Rîbnița a fost oferită de către autoritățile de mediu în schimbul unui preț mai bun pentru curentul de la Cuciurgan. Potrivit ministrei, decizia este motivată de fapătul „că avem nevoie de un preț mai mic pentru curent”.

„Într-adevăr a fost luată o astfel de decizie de CSE pentru că suntem într-o perioadă de situație excepțională. Guvernul face toate eforturile necesare pentru a găsi soluții pentru asigurarea cetățenilor cu curent electric și gaz. Cu părere de rău, guvernele anterioare nu au diversificat opțiunile și astăzi suntem puși într-o situație constrânsă pentru a găsi soluții”, a declarat ministra Cantaragiu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Ministra Mediului a declarat că „aveam nevoie de un preț mai mic pentru curentul electric astfel încât cetățenii să-l poată plăti la momentul actual, iar pe de altă parte celălalt negociator avea nevoie de deblocare activității întreprinderii”.

Totodată, ministra susține că îmbucurător este faptul că cei din stânga Nistrului s-au arătat deschiși pentru a negocia.

„Când două părții negociază trebuie să fie găsit un compromis. Ceea ce Guvernul a agreat ca pe durata cât avem contractul pentru furnizarea curentului electric să fie eliberată autorizația de mediu pentru Uzina din Rîbnița. Trebuie să ținem cont că autoritățile de la Chișinău nu aun control în ceea ce se întâmplă acolo. Acolo sunt o mulțime de agenți economici care nu își desfășoară activitatea conform legislației Republicii Moldova și aici mă refer că nu au autorizațiile necesare”.

Întrebată dacă după părerea sa este o decizie bună sau nu, Cantaragiu a declarat: „ca ecologist orice activitate care aduce prejudicii mediului și nu este în parametrii de mediu - nu este bine. Dar în același timp înțeleg circumstanțele situației și de ce sunt necesare anumite acțiuni”.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, și deputatul Lilian Carp a confirmat că Chișinăul a obținut un preț de achiziție a energiei electrice redus pentru o lună, iar  în schimb uzina metalurgică de la Râbnița a primit autorizație temporară de mediu, tot pentru o lună.

„Ca pentru o lună de zile să mai procurăm energie din stânga Nistrului, la aproximativ același preț. Majorarea este doar de 6 dolari. Asta va permite să nu ajungem la majorări de tarife. Au avut loc și unele cedări în privința uzinei metalurgice. Tot pentru o singură lună. Ei și-au luat angajamentul ca pe parcursul acestei luni să existe un control din partea instituțiilor de mediu din Republica Moldova. Pentru a da avizele necesare. Dacă anterior cineva vizita această uzină 2 ore și ulterior semna actele, acum de 3 luni nu există aviz de mediu. S-a permis ca pentru o lună să mai funcționeze această uzină, iar nouă ne-a fost permis prețul vechi la energie electrică”, a spus Lilian Carp.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram