social

Judecătorul Țurcanu ar fi redistribuit indemnizații altor persoane, decât cele din lista CSM. Detalii de la PG

10 мая 2022, час 11:28
Делиться:

Procuratura Generală vine cu detalii în privința magistratului de la Judecătoria Chișinău, pe numele căruia, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eliberat marți, 10 mai, acordul pentru pornirea urmăririi penale. Radu Țurcanu este suspectat abuz de serviciu. Mai exact, în 2020, atunci când deținea funcția de președinte al Judecătoriei Chișinău, a redistribuit altor persoane decât cele incluse în lista aprobată de CSM, a mijloacelor bănești alocate în calitate de indemnizație unică angajaților care s-au îmbolnăvit de COVID - 19, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. 

Radu Țurcanu este în sistem din anul 2007. În 2017, a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău, pe un termen de patru ani, însă a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative în iunie 2019. 

Potrivit declarației de avere Țurcanu a ridicat în 2021 un salariu de aproape 178 de mii de lei. Magistratul a indicat două apartamente, un garaj și un alt imobil. Radu Țurcanu conduce o Toyota Rav 4, fabricat în 2017, și achiziționat în 2019, care ar valora 330 de mii de lei, 

Anterior, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că Radu  Ţurcanu este judecătorul care, în 2011, a examinat, în termen record, cererea de repunere în funcţie a lui Eugen Baleca, ex-preşedintele SA Franzeluţa, după ce acesta fusese demis de către Consiliul de Administraţie al societății pe acțiuni. 

Eugen Baleca fusese demis în urma rezultatelor unor controale efectuate de fostul Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) în urma cărora s-a depistat că Baleca ar fi prejudiciat statul cu milioane de lei. Atunci, judecătorul Radu Țurcanu l-a restabilit în funcție pe Baleca chiar a doua zi după ce acesta fusese demis.

ZdG mai scrie că numele lui Radu Țurcanu apare și în așa-numitul „atac raider” de la Compania de Asigurări „Asito”.  Atunci, Radu Ţurcanu, fiind judecător la Judecătoria Botanica, a emis o ordonanţă prin care compania off-shore „Lokkert” a devenit proprietara a 34,802% din acțiunile deţinute de ICS „Insurance Consult” SRL la ASITO şi a pachetului în mărime de 48,325% din acțiuni deţinut de „Moldovan Investments Limited” la aceeaşi companie.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram