social

SONDAJ: Ce cred moldovenii despre războiul din Ucraina și cât de informați sunt

Foto simbol
10 мая 2022, час 14:38
Делиться:

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina reprezintă o invazie nejustificată și nimeni nu a provocat Federația Rusă. Cel puțin asta arată ultimul sondaj realizat de Comunitatea WatchDog.MD și CBS Research în perioada 27 aprilie-6 mai.

Din totalul de 1.111 persoane care au participat la acest sondaj, 40,5% din respondenți susțin că războiul este o invazie nejustificată, iar 22,85% sunt de părere că războiul în Ucraina a început pentru că Rusia apără așa zisele republicipopulare din Donbass de atacurile Ucrainei.

19,6% din participanți la sondaj au declarat că nu știu sau nu vor să răspundă la această întrebare, iar 15,2% din respondenți sunt de părere că ceea ce se întâmplă începând cu data de 24 februarie în Ucraina este o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism. 1,8% din participanți au declarat că au o altă versiune.

Întrebați cine după părerea lor are dreptate în acest conflict militar, 31,1% din cei care au participat la sondaj au declarat că Ucraina este cea care are dreptate și a cărei acțiuni militare sunt justificate, pe când 30,4% din participanți au declarat că nimeni nu are dreptate.

20% din respondenți consideră că Rusia are dreptate în acest conflict, iar 16,7% susțin că nu știu sau nu vor să răspundă. 1,9% din moldovenii care au participat la acest sondaj au declarat că altcineva sau altceva a dus la izbucnirea acestui conflict militar.

Din ceea ce cunosc din mass-media și alte surse de informare, majoritatea moldovenilor susțin că forțele ruse au lovit intenționat atât ținte militare în Ucraina cât și obiecte civili. 32,3% din participanții la sondaj consideră că armata rusă au lovit preponderent ținte militare, dar din întâmplare au avut de suferit oameni civili. 

12,5% din respondenți au răspuns că nu știu ce s-a întâmplat pe parcursul conflictului militar în Ucraina, iar 9,7% din participanții la sondaj susțin că forțele ruse au lovit doar ținte militare, iar cetățenii din Ucraina nu au abut de suferit.

La întrebarea dacă a fost sau nu Rusia amenințată de faptul că Ucraina să devină membră NATO și să aibă astfel baze militare NATO atât de aproape de Rusia, 52,9% din participanți au răspuns că este adevăra, peste 23% consideră că este falsă această afirmație, iar peste 20% au refuzat să răspundă.

41,3% din cei care au participat la sondaj consideră că regimul în funte cu președintele rus Vladimir Putin este unul fascist, pe când 39,7% din respondenți susțin că este fals.

Tot în cadrul acestui sondaj de opinie, 53,1% din moldovenii sunt de părere este falsă afirmația precum că Rusia a pornit acest război pentru a elibera Ucraina. 24,5% din respondenți susțin că că afirmația dată este adevărată, iar peste 20% au afirmat că nu știu sau nu răspund

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram