externe

Ucraina critică intenția lui Macron: Mii de ucraineni au plătit cu viața pentru opțiunea europeană, nu formate simbolice

10 мая 2022, час 19:03
Делиться:

Mihailo Podoliak, consilier prezidențial principal al Ucrainei și reprezentantul acesteia în negocierile de pace cu rușii, a criticat propunerea președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a crea o structură paralelă Uniunii Europene pentru țările din afara acesteia, inclusiv pentru Ucraina. Podoliak a spus că „mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru decizia de a fi în Europa” și a cerut ca Ucraina să primească statutul de stat-candidat la aderare, scrie Digi24.

„Păstrarea aparențelor într-un joc prost – așa arată încercările de a înlocui apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană cu formate simbolice. Mii de ucraineni au plătit cu viețile lor pentru opțiunea lor europeană, nu pentru noua colecție de degetare. Ucraina trebuie să primească statutul de stat candidat”, a scris Mihailo Podoliak pe Twitter.

Emmanuel Macron a declarat, luni, că este în favoarea unui nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. El a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.

„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura, într-adevăr, câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Macron vrea ca Ucraina și Marea Britanie să fie sateliții UE: Războiul ne invită să regândim geografia

09 мая 2022, 18:05

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram