externe

Fostul proprietar al avionului care a alertat șase țări NATO: „Am comunicat în rusă cu unul dintre cumpărători”

10 июня 2022, час 21:50
Делиться:

Întreprinderea de stat din Lituania Oro Navigacija, care monitorizează mișcarea aeronavelor deasupra Lituaniei, a declarat că nu știe de unde din Lituania a decolat avionul misterios care a declanșat alerta de securitate în mai multe țări NATO și al cărui echipaj este încă dispărut, scrie publicația lituaniană LRT.lt, potrivit ziare.com.

Numărul de înmatriculare al aeronavei era LY-LOO. Acest număr de înregistrare este deținut de aeronava 1962 PA-23-250 Aztec a producătorului de avioane Piper, dar nu mai este valabil.

„Nu am primit planurile de zbor ale aeronavei, iar echipajul acestei aeronave nu a stabilit comunicarea cu operatorii Oro Navigacija”, a declarat Ingrida Daugirdė, reprezentant al Oro Navigacija, pentru LRT.lt.

Potrivit aeroporturilor lituaniene, aeronava nu a decolat de pe niciunul dintre aeroporturile majore lituaniene din Vilnius, Kaunas și Palanga, dar ar fi putut face acest lucru de pe alte aeroporturi mai mici din țară.

Vândut săptămâna trecută

Aeronava a fost vândută săptămâna trecută de Bronius Zaronskis, pilot și director al Nida Air Park. Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de străini. Trei bărbați au venit să inspecteze aeronava.

„Nu erau lituanieni. Nu pot spune din ce țară erau, poate ucraineni, poate români sau bulgari. Un bărbat și cu mine am comunicat unul cu celălalt în rusă. Nu știu numele acestor bărbați. Nu m-a interesat”, a declarat Zaronskis pentru LRT.lt.

Potrivit acestuia, avionul a fost cumpărat de o organizație.

„L-am vândut și mi-am luat rămas bun de la acel avion. Am încercat să-l vând de mulți ani. Nu am avut unde să-l țin, așa că mă bucur că l-au cumpărat. Nu-mi amintesc ce organizație l-a cumpărat. A fost scris într-o limbă străină”, a spus Zaronskis.

Avionul a fost depozitat pe aeroportul Panevėžys. Probabil că a decolat de pe acest aeroport miercuri, 8 iunie, potrivit lui Zaronskis.

„Au venit la Panevėžys săptămâna trecută și am verificat avionul pentru câteva zile, rezolvând documentele”, a spus pilotul.

Miercuri, o aeronavă misterioasă a decolat din Lituania și a intrat ilegal în spațiul aerian al mai multor țări. Avionul a fost găsit ulterior în Bulgaria, dar fără echipaj.

Aeronava care a decolat din Lituania a survolat Ungaria, pentru scurt timp deasupra Serbiei și României, iar miercuri, la ora 19:09, a intrat în spațiul aerian al Bulgariei, a spus ministrul bulgar al apărării într-un comunicat.

Aeronava cu doi pasageri nu avea un plan de zbor aprobat, iar transponderele sale erau oprite. Pilotul nu a răspuns solicitărilor radio și semnalelor vizuale, a adăugat Ministerul Român al Apărării.

Două avioane de luptă Gripen maghiare, două avioane de luptă americane F-16 și două avioane de luptă F-16 românești l-au interceptat pe intrus și l-au escortat până a intrat în spațiul aerian bulgar.

Forțele Aeriene Bulgare nu au ridicat imediat avioanele de luptă pentru că „avionul nu a fost considerat niciodată o amenințare”, a declarat reporterilor ministrul bulgar al Apărării, Dragomir Zakov.

El a adăugat că aeronava zbura la o altitudine foarte mică și la o viteză mică, ceea ce ar fi îngreunat interceptarea ei pentru avioanele de luptă.

Avionul se oprise pentru realimentare în Vidin, un oraș din nord-vestul Bulgariei. Oficialii au găsit ulterior aeronava abandonată pe un vechi aerodrom din apropierea orașului Tărgoviște, din est.

Ministrul bulgar de interne Boiko Rașkov a declarat reporterilor că motorul avionului era încă cald când a fost găsit. Cu toate acestea, membrii echipajului erau dispăruți, iar locul unde se află cei doi este încă necunoscut.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Misterul avionului care a survolat ilegal România se adânceşte: Nici măcar nu era înmatriculat

10 июня 2022, 17:06

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram