social

/ВИДЕО/ Specialiștii atenționează: Fenomenul abuzului sexual față de copii este în creștere

10 июня 2022, час 21:25
Делиться:

Fenomenul abuzului sexual online față de copii este în creștere, atenționează specialiștii. Potrivit unui studiu, anul trecut, aproape 20 la sută dintre copiii cu vârste între 9 și 17 ani au trecut, cel puțin o dată, printr-o experiență neplăcută pe Internet. Unii au primit mesaje cu caracter sexual, pe chaturi, iar altora li s-a solicitat să transmită foto sau video cu părți intime ale corpului. În perioada vacanței de vară, când minorii petrec mai mult timp pe rețelele sociale, specialiștii recomandă părinților să-i supravegheze și să analizeze conținutul pe care-l urmăresc aceștia. 

Tânăra din imagine spune că a avut o situație în care a fost pusă în gardă de mesajul unui bărbat, cu mult mai în vârstă decât ea:

„Mi-a scris o persoană pe care oarecum o cunoșteam de la niște prieteni și-mi făcea niște apropouri, luând în considerare că este o persoană mult mai mare decât mine.”
„Îmi spunea de niște poze într-o fustă roșie mini, dacă port așa ceva, care-i părerea mea, dacă vine în oraș să ne vedem”, a declarat o tânără.

Fata spune că, după ce i-a ignorat mesajele, acesta n-a mai abordat-o:

„Nu sunt persoana dată, sunt ocupată și de atunci nu mi-a mai scris”, a mai adăugat tânăra.

Totuși, ea consideră că foarte mult contează educația și discuțiile din familie pe teme sensibile:

„Probabil contează foarte mult educația pe care o primești acasă, contează cu cine ții legătura pe internet, ce platforme folosești și, probabil, cui răspunzi tu la mesaje, care e atitudinea ta față de aceste lucruri”, a menționat tânăra.

Fenomenul abuzului sexual online față de copii este în creștere, ne atenționează specialiștii, deoarece odată cu dezvoltarea mediului informațional, crește și conținutul materialelor cu caracter sexual de pe internet. Astfel, riscul ca minorii să fie victime ale abuzului este tot mai mare. Timpul petrecut pe internet încă de la o vârstă fragedă și fără supravegherea părinților poate duce la consecințe grave, spun specialiștii de la centrul internațional „La Strada”, care încearcă să prevină cazurile de exploatare sexuală a copiilor.

„De la începutul anului curent avem circa 680 de adresări pe portalul singur.online.md. Cele mai dese probleme cu care se confruntă copiii sunt solicitări de a fi expediate poze cu conținut sexual explicit ori primesc astfel de poze”, a declarat un specialist al Centrului Internațional „La Strada”, Angela Camincean.

Centrul Internațional „La Strada” oferă consiliere și sprijin victimelor abuzului sexual online.

„Îi ghidează și informează despre drepturile lor și îi acordă un psiholog și avocat de a fi ghidați pe întregul proces penal”,  a menționat specialistul Centrului Internațional „La Strada”, Angela Camincean.

Investigarea cazurilor de abuz sexual în mediul online este anevoioasă, dar nu imposibilă, spune Artur Degteariov, reprezentant al Direcției Investigații Infracțiuni Informatice de la IGP. Potrivit lui, în acest an, au fost deschise 14 cauze penale pentru abuz și exploatare sexuală online cu implicarea copiilor.

„La moment, la noi sunt identificați 4 copii, victime, dintre care unul este băiat și trei sunt fete”, a menționat un reprezentant al Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, IGP, Artur Degteariov.

Abuzatorii care sunt găsiți vinovați riscă ani grei de pușcărie, în funcție de gravitatea cazului, spune specialistul.

„Pentru acești abuzatori, care comit infracțiunile de ademenire a copiilor cele mai blânde pedepse penale sunt trei ani de pușcărie, dar au fost și mai aspre 17 ani de exemplu”, a declarat reprezentantul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, IGP, Artur Degteariov.

Totuși, pentru a preveni astfel de cazuri, cea mai mare responsabilitate este pe seama părinților, care trebuie să fie atenți la conținutul pe care-l urmăresc copiii pe internet.

„Părinții ar trebui să fie alături de copii și, indiferent ce s-ar întâmpla, să le explice că nu e vina lor și că le sunt alături și să-i încurajeze să vorbească”, a menționat specialistul Centrului Internațional „La Strada”, Angela Camincean.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut 18% dintre copiii cu vârsta între 9 și 17 ani au trecut cel puțin o dată printr-o experiență neplăcută pe Internet. 12 la sută dintre aceștia au primit mesaje cu caracter sexual pe chaturi, iar unora li s-a solicitat să transmită imagini sau video cu părți intime ale corpului.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram