social

/ВИДЕО/ Val de reacții, după ce doi britanici și un marocan au fost condamnați la moarte, în Donețk

10 июня 2022, час 21:05
Делиться:

Val de reacții, după ce trei militari străini, care luptau de partea Ucrainei, la Mariupol, au fost condamnați, ieri, la pedeapsă cu moartea. Sentința a fost dictată de un tribunal din Donețk, după ce combatanții, doi britanici și un marocan, au fost capturați de forțele ruse. Șefa diplomației de la Londra a scris pe Twitter că judecata a fost o înscenare și a cerut Rusiei să respecte dreptul internațional. În replică, omologul său de la Moscova i-a sugerat să se adreseze direct la așa-zisele autorități din Donețk.

„Prin cumularea sentințelor, Aiden Aslin și Sean Pinner sunt condamnați la pedeapsă cu moartea.” 
„Pe lângă aceasta, condamnații au dreptul să ceară amnistie”.

Cei doi britanici și marocanul au calificat decizia tribunalului drept ilegală și au declarat că vor cere să fie amnistiați. Cei trei sunt acuzați că ar fi mercenari, deși familiile britanicilor susțin că aceștia făceau parte din armata Ucrainei. Potrivit apropiaților, cei doi cetățeni ai Marii Britanii luptau alături de militarii ucraineni, în Mariupol, când au fost capturați de forțele separatiste din Donbas. La scurt timp după pronunțarea sentinței, ministra de Externe a Marii Britanii a venit cu o reacție. Într-o postare pe contul său de twitter, Liz Truss a condamnat categoric pedeapsa prizonierilor de război:

„Aceasta este o hotărâre fictivă, care nu are o putere legală. Gândurile mele sunt la familii. Continuăm să facem tot posibilul pentru a-i sprijini”, a scris șefa diplomației de la Londra, care a cerut Rusiei să respecte dreptul internațional umanitar, inclusiv drepturile acordate prizonierilor de război. 

În replică, ministrul rus de Externe declară că cetățenii condamnați la pedeapsă cu moartea au comis crime pe teritoriul ocupat de separatiștii din Donbas. Mai mult, el se spală pe mâni și recomandă oficialilor de la Londra să se adreseze la așa-zisele autorități din estul Ucrainei.

„Procesele pe care le menționați se desfășoară pe baza legislației Republicii Populare Donețk, pentru că infracțiunile în cauză au fost comise pe teritoriul DPR. Restul sunt speculații și nu aș vrea să mă implic în
justiția din DPR”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Teritoriul așa-zisei Republici Populare Donețk este considerat de lumea civilizată ca fiind parte a Ucrainei și este recunoscută oficial, alături de Republica Populară Lugansk, doar de Federația Rusă. Din acest motiv, enclava separatistă nu poate fi constrânsă de niciun tratat internațional.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram