social

Membrii Platformei DA cer demiterea lui Spînu. „Contractul cu Gazprom a fost negociat neprofesionist”

11 января 2022, час 14:55
Делиться:

Membrii Platformei Demnitate și Adevăre (DA) se arată revoltați de situația în care s-a pomenit Republica Moldova privind posibila majorare a tarifelor la gazele naturale. În acest contex, solicită demiterea viceprim-ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Fostul deputat de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău a publicat o listă de acțiuni pe care Plafroma DA le cere guvernării să le întreprindă. Printre acestea se numără revizuirea mecanismelor de compensare, indiferent de modificarea tarifului la gaz, prin majorarea sumelor alocate pentru părțile social vulnerabile, alocarea compensațiilor pentru agenții economici, renegocierea contractului actual cu Gazprom în vederea eliminării condițiilor discriminatorii, dar și altele. 

„Platforma DA cere ca guvernarea să întreprindă urgent următoarele acțiuni: Demiterea viceprim-ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și asumarea responsabilității de negocieri a problemelor energetice cu Federația Rusă de către Prim-ministra Republicii Moldova. Înaintarea solicitării către Gazprom privind demiterea actualei conducerii Moldovagaz. Elaborarea unui plan de alternativă a aprovizionării Moldovei cu gaze în următoarele luni cu suportul partenerilor externi, în special a României”, se arată în mesajul postat de Dinu Plîngău.

Totodată, Platforma DA solicită și implimetarea imediată a pachetului energetic III prin lipsirea controlului Moldovagaz asupra sistemului de transportare exclusivă a gazelor, precum și urgentarea auditului întreprinderii Moldovagaz din momentul fondării și pornirea anchetei penale în privința cedării sistemului gazoduct național Federației Ruse în perioada 1998-1999.

Solicitările date vin în contextul în care potrivit reprezentanților Platformei DA, țara noastră continuă să se confrunte cu o criză energetică. 

„În contextul crizei energetice, Platforma DA cu regret și îngrijorare constată că contractul cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale a fost negociat neprofesionist, netransparent, cu mare întârziere și în detrimentul intereselor consumătorilor din țara noastră sub mai multe aspecte. Reprezentanții Guvernului Moldovei au demonstrat în cadrul negocierilor neglijență crasă pe fundalul afilierii întreprinderii MoldovaGaz concernului rus”.

Membrii Pfatformei DA susțin că, criza energetică se aprofundează tot mai mult, fapt care se poate răsfrânge negativ asupra securității energetice a Republicii Moldova.

„Prin urmare, a fost extinsă și aprofundată criza energetică în țara noastră cu riscuri permanente a întreruperii livrărilor de gaze, creșterii tarifelor și sustragerii suplimentare a miliardelor de lei din bugetul de stat în beneficiul Gazpromului. Astfel, este pusă în pericol iminent securitatea energetică și social-economică a Moldovei”, se mai arată în postarea fostului deputat.

Solicitat de către tv8.md, Andrei Spînu nu ne-a răspuns la telefon, iar directorul Moldovagaz, Vadim Ceban ne-a comunicta că nu comentează afirmațiile date.


 

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram