Rămășițele fosile ale unui ihtiozaur, un monstru marin de 10 metri, descoperite în Anglia

11 января 2022, час 15:51
Делиться:

Rămășițele fosile ale unui ihtiozaur, un monstru marin de 10 metri, au fost descoperite într-o rezervație naturală din Anglia, în timpul unor lucrări de reamenajare, potrivit BBC. Aceste creaturi puteau ajunge până la 25 de metri lungime și se estimează că au trăit pe Terra în urmă cu 90, până la 250 de miloane de ani. 

Descoperirea a fost făcută în apropiere de orașul Leicester, în februarue 2021, când Joe Davis, lucrător în cadrul Rutland Water Nature Reserve, a găsit ceva ce părea să fie un dinozaur. 

„Am sunat la consiliul local şi am spus că bănuiesc că am găsit un dinozaur”, a povestit el, potrivit BBC, citat de libertatea

Ceea ce observase însă, în noroi, nu era un dinozaur, ci rămăşiţele fosilizate ale unui prădător marin de zece metri, numit ihtiozaur, cel mai mare descoperit în Marea Britanie. Consiliul i-a spus în primă fază lui Davis că nu are un departament de paleontologie, însă o echipă de experţi a venit curând la faţa locului. Specialiştii au ajuns la concluzia că este vorba despre un ihtiozaur, fiinţe marine cu sânge cald, care respirau în afara apei şi care puteau creşte până la 25 de metri lungime. 

Dr. Dean Lomax, paleontolog de la Manchester University, a condus săpăturile. El a numit descoperirea „cu adevărat fără precedent” şi, datorită dimensiunii şi integrităţii, „una dintre cele mai importante descoperiri în istoria paleontologiei britanice”. „De regulă, ne gândim că ihtiozaurul şi alte reptile marine pot fi descoperite de-a lungul coastei jurasice din Dorset sau Yorkshire, unde sunt expuşi eroziunii. Aici, în interiorul insulei, este foarte neobişnuit”, a precizat acesta. 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
0
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram