social

/ВИДЕО/ Primele imagini cu perchezițiile la domiciliul fostului șef al ASP, Vladislav Zara: Ce au găsit procurorii

11 мая 2022, час 09:32
Делиться:

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI în comun cu Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații si Securitate au efectuat percheziții acasă la fostul șef al Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara. Descinderile au loc în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte.

Contactată de echipa TV8.md procurora Mariana Cherpec ne-a comunicat că „în rezultatul perchezițiilor efectuate nu au fost depistate și ridicate careva probe relevante cazului investigat”.

TV8.md reamintește că săptămâna trecută, în data de 3 mai, oamenii legii au descins cu 60 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai ASP, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Prin urmare, au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA. Printre cei reținuți se numără și fostul director al ASP, Serghei Railean.

„Urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material, de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice. Ulterior, la 05 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică”, potrivit unei note informative remise de către PA.

Mai exact, persoanele publice din cadrul ASP, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”, sunt bănuite că, în perioada 2013-2021, executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Astfel, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la unii membri ai grupului criminal organizat, abuzând de atribuțiile lor funcționale care le reveneau potrivit actelor normative care le reglementau activitatea.

Mai exact, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Totodată, aceștia sunt bănuiți că, ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ASP, cu suma totală de aproximativ 26 milioane euro, echivalentul a peste 500 milioane lei statului, bani de care a beneficiat grupul criminal organizat ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

„Remarcăm că, în rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost ridicate documente, înscrisuri de ciornă, blocuri de sistem de la computere, alte suporturi electronice cum ar fi Flash-carduri, harduri, precum și telefoane mobile etc., care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz. Mai mult ca atât, informăm că, procurorii anticorupție în următoarele zile urmează să înainteze acte de acuzare persoanelor reținute și să se aprecieze asupra oportunității aplicării măsurilor preventive în privința acestora”, mai precizează repreznetanții Procuraturii Anticorupție.

Licitația pentru achizționarea blanchetelor pentru pașapoarte a fost anunțată în vara anului 2021. Aceasta a fost însă anulată în septembrie anul trecut. Licitația a fost subiect de investigație „Cutia Neagră Plus”.

Potrivit anchetei realizate de „Cutia Neagră PLUS”, compania „Garsu Pasaulis” ar fi fost favorizată în cadrul licitației. Echipa „Cutia Neagră PLUS” a ajuns în posesia unui aviz secret al SIS, prin care fostul premier Aureliu Ciocoi și directorul de atunci al ASP, Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația. 

SIS a aflat că doi angajați ai ASP, care ar fi participat la elaborarea caietului de sarcini și a specificațiilor tehnice cu acces limitat din cadrul actualei licitații, sunt plătiți de mai mulți ani de compania lituaniană „Garsu Pasaulis” pentru anumite servicii, ceea ce provoacă suspiciuni de corupție.

Potrivit notei SIS,  șeful adjunct al Direcției generale tehnologii informaționale a ASP, Andrei Tighinean, primește lunar aproape 600 de euro de la compania „Garsu Pasaulis”. Banii îi sunt transferați pe contul bancar personal începând cu anul 2014. În total, funcționarul ar fi încasat peste 50 de mii de euro de la firma lituaniană. Un alt angajat din Departamentul tehnologic al ASP primește lunar de la același agent economic sume cuprinse între 200 și 500 de euro sub formă de plată pentru servicii.

Licitația a fost reluată în data de 1 decembrie 2021. Valoarea estimativă a tenderului este de 427 de milioane de lei, mai exact, cu 71 de milioane mai puțin decât cea a licitației precedente, anulate în toamna anului trecut. 

La licitația de anul acesta, „Garsu Pasaulis” , vizată în ancheta „Cutia Neagră PLUS”, a propus o ofertă de aproape 177 de milioane de lei. Asta în timp ce potrivit ofertei de la tenderul de anul trecut, oferta companiaei lituaniene era de 498,356,865.92 de lei pentru livrarea a 1,5 milioane de blanchete pentru documentele moldovenilor.

„Garsu Pasaulis” a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din  anul 2014.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram