social

Sindicaliștii din sănătate înaintează pretenții față de ministra Nemerenco: „Pasivitate și lipsă de deschidere”

11 мая 2022, час 16:29
Делиться:

Sindicaliștii în sănătate înaintează pretenții față de activitatea ministrei Ala Nemerenco. Aceștia solicită convocarea Comisiei de ramură pentru consultări și negocieri colective.

Membrii Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova (FSSM) invocă că, recent, au  adresat o scrisoare deschisă ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, în care solicită convocarea în mod prioritar a Comisiei de ramură pentru consultări și negocieri colective în domeniul ocrotirii sănătății.

„Sindicaliștii își exprimă indignarea față de faptul că în pofida multiplelor adresări ale Federației de a reîncepe dialogul social între partenerii sociali din ramura ocrotirii sănătății, prin care au fost expuse inclusiv propuneri de subiecte pentru a fi incluse în Planul de activitate al Comisiei și proiectul Convenției colective pentru următorii 4 ani, a fost sesizată o pasivitate și lipsă de deschidere din partea Ministerului de resort în cadrul parteneriatului”, se menționează în declarația sindicaliștilor.

De asemenea, semnatarii documentului atenționează că, potrivit legislației, Comisia vizată se convoacă în ședință cel puțin o dată la două luni, or, la necesitate de câte ori este nevoie.

„Sindicaliștii atenționează conducerea ministerului că sunt preocupați de necesitatea urgentă de a negocia și definitiva proiectul Convenției colective pe anii 2022-2025, care ulterior va sta la baza elaborării și încheierii Contractelor colective din cadrul fiecărei Unități din ramură”, menționează semnatarii declarației.

Am solicitat o reacție de la Ministerul Sănătății. „Ministerul a analizat minuțios proiectul Convenției și calitatea documentului, care nu trebuie să conțină doar Codul Muncii și actele legislative existente, copiate integral, dar inclusiv aspecte, care trebuie transpuse în aceasta, pentru ca să ofere într-adevăr protecție angajaților sistemului medical. Ministerul Sănătății este deschis pentru discuții și îndeamnă partenerii la o comunicare prietenoasă, bazată pe grija față de lucrătorul medical, dar nu pe atenționări, modalitate care nu este susținută de minister. Partenerii au fost invitați de minister pentru a discuta proiectul Convenției, în cadrul unei ședințe comun”, au precizat responsabilii de la Sănătate. 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram