social

Institutul Oncologic va fi modernizat. Nemerenco: „Am pregătit un plan. Voi face mai mult decât îmi stă în puteri”

11 июня 2022, час 15:30
Делиться:

Ministerul Sănătății a întocmit un plan de modernizare a Institutului Ocologic. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Am pregătit la minister un plan foarte serios de modernizare a Institutului”, a precizat ministra.

Aceasta spune că Institutul Oncologic nu este aprovizionat corespunzător și din această cauză „nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele”. 

„Nu pot și nu e de înțeles cum s-a făcut, că ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu, și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat modern pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici, și nu are foarte multe din cele necesare. Anume așa un mediu este propice încălcărilor și condiționalităților”, a scris Ala Nemerenco.

Toate resursele financiare necesare au fost identificate, mai spune ministra. Două mamografe digitale foarte moderne cu tomosinteză și soft au fost recent procurate - unul pentru IO Chișinău și altul pentru SC Bălți urmează să fie instalate acum vara. 

„Pentru alte echipamente din lista de mai sus începem procedurile de procurări. Trebuie să ne mișcam repede pentru ca nici un pacient să nu mai fie nevoit să aștepte. Deoarece procedurile de licitație durează, am decis pentru această perioadă CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor. Valoarea totală a contractelor este de circa 4,8 milioane de lei”, a subliniat Nemerenco.

Biletele de trimitere pentru aceste investigații sunt eliberate de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic.

„Voi face mai mult decât îmi stă în puteri ca această instituție să ajungă una de forță în sistemul de sănătate, de care nimănui să nu-i mai fie frică. Sincer să recunosc, îmi este mai ușor să găsesc resurse financiare pentru ca să asigurăm instituția cu cele mai performante echipamente, dar mai greu să dezrădăcinăm niște practici urâte întâlnite pe acolo. Dar eu cred în puterea binelui și în acei buni și corecți profesioniști care muncesc în acest institut, și că noi, locuitorii acestui frumos și chinuit colț de țară, suntem capabili să ne luam destinul în mâini”, a mai scris ministra Sănătății.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram