economic

Spînu: Potrivit calculelor preliminare, moldovenii ar putea achita un tarif de 14,6 lei pentru gazele naturale dacă prețul de achiziție rămâne același

12 января 2022, час 09:50
Делиться:

Moldovenii ar putea achita un tarif de 14,6 lei pentru gazele naturale în contextul în care prețul actual de achiziție a gazului rămâne același de 646 de dolari pentru mia de metru cubi. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, potrivit calculelor sale preliminare, însă ajustarea în creștere a tarifului va fi una temporară în condițiile în care prețul gazului înregistrat la burse este în scădere, scrie IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu susține că în cazul în care se va menține prețul de achiziție, o creștere a tarifului ar fi inevitabilă. Totuși, prognozele pieței internaționale sunt îmbucurătoare, iar prețul la gazele naturale este pe un trend descendent, spune vicepremierul.

„La prețul de 646 de dolari care este acum s-ar impune o creștere de tarif, pe care trebuie s-o anunțe Moldovagaz în baza calculelor. În același timp, prețul la gaz în primele 10 zile ale lunii ianuarie este în scădere, ceea ce ne face să presupunem că în luna februarie vom avea un preț de achiziție mai mic decât în ianuarie, asta ar înseamnă că în februarie prețul de achiziție să fie iar de 450 de dolari sau 430, nu avem de unde să știm pentru că piața este imprevizibilă. De aceea, cel mai corect ar fi să facem declarații despre creșterea tarifului după data de 20 ianuarie. După data de 20 ianuarie vom ști cu aproximație care va fi prețul de achiziție pentru februarie, în funcție de asta Moldovagaz va face calcule”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”.

Deși anterior anunța că tarifele ar trebui stabilite pentru o perioada de 14 luni, pentru ca să existe predictibilitate pentru cetățeni și pentru mediul de afaceri, acum vicepremierul Andrei Spînu spune că, dacă tarifele vor crește, majorarea nu va fi menținută mult timp.

„Din calculele preliminare, ar fi vorba despre un tarif de 14,6 lei, dacă se menține actualul preț. Dar avem și vești bune, în ultimele zile prețul la gazele naturale la burse scade. În mod normal, acest preț de 646 de dolari nu ar mai trebui să se repete, pentru că suntem în perioada când ieșim deja din iarnă și piața europeană se așteaptă că va scădea consumul de gaze în perioada următoare. Respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă. Chiar dacă s-ar face ajustări de tarif, aceste ajustări ar fi pe termen scurt, pe o lună-două, ca să asigurăm plățile curente de gaz către Gazprom”, a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit Moldovagaz, prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de Gazprom constituie 646 dolari pentru mia de metri cubi. Majorarea este justificată prin creșterea cotațiilor la bursele europene de gaze. În prezent, tariful pe care îl achită consumatorii finali pentru gazele naturale, este de 11,08 lei, cu TVA inclus.
 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram