social

Ceban cere subvenții de la Guvern ca tarifele la transportul public să nu se schimbe: „Unde sunt banii din credite?”

12 мая 2022, час 20:47
Делиться:

Primarul Capitalei, Ion Ceban, solicită Guvernului acordarea a 350 mln. de lei anual, cu indexarea la rata inflației, pentru a menține serviciile de transport public municipal la tarifele stabilite în acest moment. Potrivit acestuia, doar astfel, prețul la transportul public ar putea rămâne neschimbat.

„Putem lăsa tariful de 2 lei la o călătorie cu troleibuzul și 3 lei cu autobuzul, în contextul în care Guvernul va rambursa Primăriei Chișinău 350 milioane de lei, suma cu care trebuie să subvenționăm RTEC și PUA suplimentar la 700 de milioane cu cât deja subvenționăm anual”, a scris Ion Ceban, pe Facebook.

Ceban a mai precizat că Primăria Chișinău a transmis un demers către Guvern și Parlament prin care informează că poate susține serviciile de transport public chiar în situații dificile, „deoarece în spațiul public, majoritatea parlamentarilor și reprezentanților Guvernului critică și își exprimă opinia negativă pe marginea ajustării tarifelor de călătorie în transportul public după ce a fost scumpit gazul, energia electrică, benzina, motorina și restul produselor în lanț”.

Potrivit primarului de Chișinău, bugetul municipalității a pierdut peste 467 mln. de lei în urma crizei pandemice COVID-19, scumpirii facturilor pentru resursele energetice, produselor, serviciilor conexe, inclusiv a crizei refugiaților, bani care încă nu au fost rambursați.

Ion Ceban a mai criticat guvernarea și se întreabă unde sunt banii din creditele și granturile în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro oferite Republicii Moldova. Ba mai mult, acesta acuză Executivul de incompetență privind gestionarea banilor oferiți de către partenerii europeni.

„Auzim la televizor 588 de milioane de la FMI, anul trecut credit, 600 de milioane de la UE, credit anunțat în Germania - 690 de milioane, iar 100 de milioane au fost oferite din partea României. 20 de milioane din partea Poloniei și multe altele, dacă să le adunăm, ies aproximativ 2 miliarde de euro, credit. Vrem să vedem și noi pe ce se cheltuie acești bani, deoarece nu există nimic transparent în această privință. Eu cred că este normal ca toată lumea să știe”, a menționat Ceban.

„Până azi nu a ajuns niciun bănuț Primăriilor din țară pentru a gestiona criza refugiaților sau a scumpirilor în lanț. Unele primării au cheltuit tot bugetul în primele 3 luni ale acestui an”, a adăugat acesta.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram